Vilken hjälp finns att få i kampen mot nikotinsuget?

När det kommer till att väl sluta röka så finns det en rad hjälpmedel att tillgå. Aspbladet går igenom olika läkemedel som kan hjälpa dig till rökfrihet.

Medicinskt tugummi

Tuggummi: kan användas ensamt eller i kombination med depotplåster, exempelvis den typ som Nicorette tillverkar. Medicinskt tuggummi kan användas mellan rökperioder för att förlänga rökfria intervaller, med syftet att minska rökningen så mycket som möjligt.

Nässpray

Du ska använda nässpray efter behov vid röksug. En dos är en sprayning i varje näsborre. FASS menar att personer som använder nässprayen bör sluta röka innan behandlingen påbörjas.

Inhalator

Inhalator är en modell som kan användas ensam eller i kombination med exempelvis depotplåster. Inhalatorn ska likna en vanlig cigarett, något att hålla i handen, är det tänkt.

Microtab

Microtab är en tablett som placeras under tungan, för att snabbare tas upp av blodet. Tanken är att det ska ge snabbare lindring vid röksug.

Sugtablett

Lägg en sugtablett i munnen och låt den lösas upp. Du ska inte tugga eller svälja sugtabletten. Du ska inte äta eller dricka med sugtabletten i munnen. Ta en sugtablett när du känner röksug.

Depotplåster

Depotplåster kan användas ensamt eller i kombination antingen med tuggummi eller med Inhalatorn. För att minimera risken för lokal irritation bör placeringen av depotplåstret varieras på olika ställen av exempelvis armarna.

E-cigarett

En så kallad ”E-cigarett” är en ganska ny uppfinning, där man har gått steget längre än med Inhalatorn. Den är realistiskt cigarettliknande och ger en ånga i “rökformat” som simulerar känslan och synen av vanlig rökning. Den består ofta av ett filter, som bland annat innehåller smakämnen. När röken minskas byter man enkelt ut filtret vilket därefter ger rökning motsvarande ett paket cigaretter.

Exempel på de receptfria produkterna är:

Nicotinell, NiQuitin, Nicorette och Zonnic.

Exemper på E-cigaretten är:

Onecig.

Om de receptfriamedlen inte hjälper så kan man få receptbelagda hjälpmedel utskriva av sin läkare. Några exempel på dessa är:

Vareniklin, Champix, Bupropion och Zyban depot-tablett.

För mer info om läkemedlen och eventuella biverkningar, läs mer på www.fass.se.

Text: Joanna Halvardsson

Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s