Nu utmanas Sveriges arbetsgivare

Just nu så driver Arbetsförmedlingen kampanjen Se kraften, syftet är att flera personer med funktionsnedsättning ska få arbete. Men också att inspirera arbetsgivare att ta vara på intressanta arbetssökande.

– Visst är det så att de som har någon sorts funktionsnedsättning inte kan göra allt hela tiden. Då kan vi hjälpa dem, är det tänkt, säger Tommy Holmén som är handläggare på arbetsförmedlingen.

Tanken är att Arbetsförmedlingen kan hjälpa till med att skräddarsy lösningar utifrån behoven hos varje individ och arbetsplats. Vad gör din arbetsplats för att inte missa kraften hos personer med något handikapp, både fysiskt och psykiskt? Som ofta så kan det vara lättare om man har ett synligt fel, den med psykiska problem har inte alltid lika lätt att bli trodd som en person som har en arm mindre. Tommy menar också att människor som har eller har haft missbruksproblem ska få hjälp med att komma ut i arbetslivet.

När ASP Bladet frågar Tommy om hur brett kommer de kommer att satsa, så svarar han att detta är ett stort projekt. Tyvärr så kunde han inte ge några siffror på hur mycket staten kommer att gå in med, men berättar ändå att det blir en betydande satsning. Tommy berättar även att Arbetsförmedlingen är på gång med ett nytt projekt, där de ska samverka mer med skolorna, för att göra övergången från skola till arbete så smidig som möjligt.

De jobbar också ihop med Försäkringskassan och kommunens dagliga verksamhet enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), för att den som har aktivitetsersättning lättare ska komma i kontakt med Arbetsförmedlingen.

Vem får stödet?

Det riktar sig mot dig som har fyllt 16 år och har någon sorts kod, som innebär att man lättare kan få det stöd man behöver. Kodad kan man bli av olika anledningar, exempelvis p.g.a. funktionshinder eller tidigare missbruksproblem. Man kan bli det på många olika sätt.

Tanken med kodningen är att det ska vara positivt för personen och underlätta för denne. Detta eftersom Arbetsförmedlingen lättare kan gå in med olika resurser för att hjälpa till. Sen är det så att det finns en hel del alternativ till arbetsgivare som anställer folk med nedsatt arbetsförmåga.

Exempelvis lönebidrag kan lämnas vid nyanställning. Det finns olika villkor för att få detta, men det fungerar som så att arbetsgivaren får ett bidrag för att kompensera för att personer har nedsatt arbetsförmåga. Det finns också något som heter OSA och liksom lönebidrag syftar det till att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden lättare ska få jobb. Människor ska ha möjlighet till anställning med utvecklade inslag.

Vilka kan få detta stöd, då? Ofta kan det vara arbetslösa personer med socialmediciniska funktionshinder. Arbetslösa som på grund av långvarig och svår psykisk sjukdom har svårt att få jobb. Man kan också ha varit borta från arbetslivet under en längre tid. Avslutningsvis så finns det mängder av olika stöd att få, jag har bara nämnt en del. Är man sjuk på något vis så finns hjälp att få utav arbetsförmedlingen.

Det är bara att hoppas att fler får komma in på arbetsmarkanden, och att det inte stannar vid tomma ord.

Text: Christer Adrian Foto: Per Rhönnstad

 Källa: Arbetsförmedlingen Karlstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s