Fairtradecafét Café Mimulus

Det finns en del företag i Karlstad som är anslutna till fairtrade. Ett sådant är teater Mimulus. Jana Himmel är en av de som arbetar där. Hon är uppväxt i Tyskland där fairtrade bedrivits sedan 1980 – talet. Inom hennes familj köpte man fairtrade varor. Tyskland är lite före Sverige vad gäller fairtrade.

Hon kom till Karlstad för åtta år sedan därför att hennes syster bodde här. Tillsammans startade de teater Mimulus. För två år sedan började de att göra i ordning ett café. I mars i år invigde de det. Alla som arbetade på teatern tyckte att man skulle ha ett fairtrade café.

– Fairtrade innebär att man skall tänka på människorna som producerar varorna. Ingen skall må dåligt för att jag köper den här varan. Det skall vara bra arbetsförhållanden och inget barnarbete skall bedrivas. Vi har fairtrade med ekologisk odling, säger Jana.

Det te de använder köper de från en organisation i Tyskland som köper direkt från bönderna i Indien. Sitt kaffe köper de från ett rosteri i Stockholm som i sin tur köper råvaran från en kvinna i Ruanda som odlar sitt kaffe själv. Sitt mjöl köper de från Björkeholms kvarn i Lysvik. De har själva kommit på varifrån de skall köpa sina råvaror. Vissa saker blir lite dyrare i caféet.

– I teater Mimulus jobbar man ideéllt för att främja fairtrade och ekologisk odling säger Jana.

 Text: Olle Stagnér

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s