Bättre samverkan mot cannabismissbruk

Ann-Sofie Nordenberg, metodutvecklare på vuxenavdelningen, arbetar med olika metoder som berör missbruks- och beroendevården, bland annat motiverande samtal och haschavvänjningsprogram. Hon är även projektledare för Cannabisnätverket.

Ann-Sofie jobbade från början i Uppsala och i huvudsak med ungdomar och unga vuxna som hade ett cannabismissbruk som huvudproblem och de fick tips om en behandlingsmetod som var anpassad för att både hjälpa till med avgiftning och hjälp till behandling. Det visade sig att det var många som arbetade med denna metod men de träffades aldrig för att byta erfarenheter.

För 12 år sedan tog referensgruppen för cannabisfrågor vid Beroendecentrum i Stockholm initiativet att starta Cannabisnätverket, så att behandlarna som jobbade med denna metod kunde mötas. Ann-Sofie var en av medlemmarna i denna grupp och blev samordnare för nätverket. Från början utgjordes nätverket av en grupp på bara 30 personer, i dag är de 250 stycken från kommuner och landsting i hela landet. Varje år anordnas konferenser där de utbyter kunskaper och erfarenheter.

När Ann-Sofie flyttade till Karlstad tog hon med sig rollen som samordnare. Även Karlstad kommun tyckte att Cannabisnätverket var bra och har valt att vara med och stödja och administrera det.

När projektet påbörjades var syftet att behandlingen skulle bli bättre och effektivare. Man ville hjälpa dem som fastnat i ett cannabismissbruk att ta sig ur det. Detta är fortfarande syftet men man har nu fått mer pengar från Folkhälsoinstitutet, för att fortsätta arbetet.

– Vi ska hitta dem som har funderat på att testa eller redan börjat, men inte fastnat i ett beroende ännu, berättar Ann-Sofie

Bidrag från Folkhälsoinstitutet

Cannabis nätverket har fått 4 miljoner kronor från Folkhälsoinstitutet som ska gå till bland annat mer utbildning. Pengarna har delats upp i tre delar.
För det första ska det anordnas tre nationella konferenser, sex regionala konferenser, tjugo lokala utbildningar, samt göras en informationsfilm till dem som ska föreläsa.

Andra delen går till utveckling av visuell rådgivning. En internet sida med koppling till nätverket där man kan få personlig hjälp ska skapas.

Resten av pengarna ska gå till att hitta bra metoder för att hjälpa dem som är i ett tidigt skede och inte fastnat i missbruket.

– Det är både spännande och roligt att ha det övergripande ansvaret men ändå lite skrämmande, för det ska hända många saker i landet samtidigt. Det är även nervöst att ansvara för ekonomin. Det är ju ändå 4 miljoner säger Ann-Sofie.

Men det finns så mycket duktigt och engagerat folk runt omkring i landet så Ann-Sofie känner sig samtidigt väldigt trygg.

Man ser både i siffror och i media att det finns starka krafter som vill påverka attityden att cannabis ska bli accepterat. Det förs många debatter och diskussioner om att cannabis inte är farligare än alkohol. Detta påverkar såklart att det är fler som börjar tveka i sin attityd och ju fler som testar ju fler fastnar.

– Jag tycker att detta är oroväckande tendenser och jag anser att det är jättebra att Folkhälsoinstitutet satsar på det här och försöker motverka från sitt håll.
Jag jobbar i den änden där jag ser vad som händer med människor som använder cannabis och jag hoppas att detta utvecklas så att färre testar, säger Ann-Sofie.

Cannabisnätverket satsar på att sprida information till vuxna som kommer i kontakt med unga. Det är allt från lärare, föräldrar till fritidsledare. Detta för att vuxenvärlden ska bli säker och trygg i sin kunskap. Så man är tydlig i sitt förhållningssätt till drogen och att attityden ändras.
Nätverket samarbetar med bl.a. drogsamordnare, länsstyrelsen och polisen för att knyta ihop alla som redan arbetar med detta, för att göra det tillsammans.

– Just nu försöker vi hitta dem som vi behöver jobba nära ihop med i Karlstad och Värmland, för det finns så många kunniga människor där ute och nu finns det pengar och stora möjligheter att arbeta med detta. Om någon läser detta och känner att de skulle kunna vara med och bidra aktivt i detta projekt på något sätt, så får de gärna kontakta mig. För jag tror att vi måste vara många människor med olika erfarenheter, som jobbar med detta för att det ska bli så bra som möjligt, avslutar Ann-Sofie.

Känner du att du skulle kunna bidra med något till cannabisnätverket?
Kontakta Ann-Sofie Nordenberg på
tel. nr 054- 540 5165 eller ann-sofie.nordenberg@karlstad.se
Eller administratör Eva Lind på
tel. nr 054 – 540 5213. eva.lind@karlstad.se

 Text: Joanna Halvardsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s