Tjejer och alkohol

Alkoholen flödar bland unga tjejer i Sverige. En undersökning vid namn Prata om alkohol som gjorts på bloggportalen Devote.se samlade svar från 3000 tjejer i åldern 15-17 år. Den visar på att över 50% av dem har mycket lätt att få tag på alkohol. 60% av tjejerna får tag på alkoholen via äldre vänner och Syskon och merparten av dem vet inte var alkoholen kommer från början. Glädjande nog får bara 7% tag i alkoholen via sina föräldrar. Undersökningen undrade också om ungdomarnas valborgserfarenheter och där svarade hela 39% att de druckit på Valborg och antagligen kommer att göra det nästkommande år också.

Vad sker då i kroppen?

När man dricker alkohol släpper hämningarna och nervositeten mildras på grund av att dopamin, en signalsubstans i hjärnan, frisätts. Musklerna slappnar av och man får en rofylld känsla i kroppen. Även endorfiner frisläpps och det morfinliknande ämnet gör att man känner sig lugn och lycklig.

Hippocampus i hjärnan, den del som är viktig för minne, inlärning och känslor, är den del som tar stor skada om du dricker dig full på alkohol. Stora mängder alkohol kan i förlängningen skada hjärnans kärl så att risken för stroke ökar.

Det organ som dock tar den största smällen när du dricker är levern. Det är här alkoholen förbränns och det är levern som fungerar som kroppens avgiftningscentral. Måttligt drickande är dock ingen fara men mycket alkoholintag under lång tid ökar risken för skrumplever.

Små mängder alkohol kan verka förebyggande för hjärtsjukdom medan stora mängder verkar tvärtom. Det gäller även diabetes – små mängder verkar skyddande medan stora mängder ökar risken för diabetes främst via skador på bukspottskörteln och levern.

Vill du veta mer om hur alkoholen gör i kroppen så kan du besöka www.iq.se.

Vad skiljer mellan män och kvinnor?

Det finns biologiska skillnader som gör att kvinnor bör dricka mindre än män. En kvinna som väger lika mycket som en man får en högre promillehalt i blodet på grund av att kvinnan tål enbart 75% mängd alkoholl av vad en man gör. Det finns mindre vätska i en kvinnokropp och det gör att spriten inte späds ut på samma sätt som hos det manliga släktet. Levern är dessutom ofta mindre. Även hormonella skillnader finns – äter kvinnan p-piller tål hon alkohol sämre vilket även gäller före mens.

En annan stor fara när det gäller kvinnor och drickande är att de fortare blir beroende. Det går dubbelt så fort mot en man och är du dessutom ung går det ännu fortare. Skadeverkningarna hos lever och hjärna har också en snabbare progress hos kvinnor.

När det går överstyr

”Många unga svälter sig dagtid för att kunna dricka kaloririk alkohol med gott samvete på kvällen. Beteendet kallas drinkorexi och riskerar att få svåra konsekvenser.”

Citatet är taget från DN och visar på en ny skrämmande trend bland unga tjejer som hänger på inneställen såsom Stureplan och liknande.

I länder som USA och England har drinkorexi redan blivit ett vedertaget begrepp. Kvinnor som vill förbli trådsmala och samtidigt fungera socialt och kunna dricka alkohol, som är fullt av kalorier, väljer helt enkelt denna farliga väg att skippa maten under dagen för att sedan dricka kvällstid.

– Det förekommer absolut här, säger Hanna Kihlander som jobbar på ABK, Riksföreningen för Anorexi/Bulimikontakt.

Det är inte helt ovanligt att den som redan har en ätstörningsdiagnos svälter sig för att kunna dricka. Mörkertalet är antagligen stort.

– De som är sjuka kan vilja framstå som helt friska och normala och kanske vill glömma sina problem en stund genom att dricka alkohol med kompisarna på kvällen, säger Hanna Kihlander fortsättningsvis.

Rent av farligt

Dricker man alkohol på fastande mage så kommer berusningen mycket fortare och du kan lätt förlora kontrollen.

– Kroppen har sämre förmåga att ta hand om alkoholen hos den som inte ätit tillräckligt. Om man ätit väl innan man dricker blir effekten långsammare, säger Anders Tengström som är beroendeforskare på Karolinska Institutet.

Feminismen som gick för långt?

Kvinnors drickande har ökat kraftigt bara de senaste generationerna. Tidigare drack kvinnor inte alls eller väldigt lite. Idag dricker de mer, oftare och ju yngre de är desto mer liknar dryckesmönstret männens. Kan det vara så att feminismen ibland tar stegen mot jämlikhet lite för rakt över? Vore det inte bättre om vi slutade ta efter även de dåliga beteendena hos manligheten?

Text: Kajsa Jansson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s