En skola i livskunskap

Fenix var från början ett 2-årigt projekt, men är nu en permanent verksamhet. Det startades för att minska institutionskostnaderna för ungdomar med olika typer av problem, så att de får en skolgång kombinerat med helhetsstöd.

Fenix är ett bistånd för ungdomar, då socialtjänsten bedömer att det finns placeringsrisk. Skolan har oftast redan innan Fenix kopplas in försökt med allt och flaggat för att Fenix skulle vara ett bra stöd.

– Den här typen av ungdomar har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag har jobbat större delen av mitt liv med ungdomar som har det lite trassligt, det känns kul att kunna erbjuda dem detta, säger Jan som jobbar som lärare för Fenix.

För att få tillgång till Fenix måste man vara skriven i Karlstad kommun. Målgruppen är 13-20 år gamla ungdomar, men merparten tillhör årskurs 7 till 9. Det handlar främst om ungdomar som är kända hos socialtjänsten sedan tidigare.

– Vi har fått möjligheten att testa oss fram, och har nu hittat en bra grund och stabil plattform där vi har en gemensam syn på ungdomarna och familjerna vi arbetar med, säger Klas som är fritidspedagog på Fenix.

Inte bara skola

Fenix är ett helhetsstöd. I den dagliga verksamheten ingår skola där eleverna erbjuds svenska, matte, engelska, so, bild och idrott. På schemat finns även social färdighetsträning, livskunskap och samtal. Med andra ord finns det så mycket mer än bara ”vanlig” skolgång. Fenix har verksamhet även under loven.

Föräldrarna är en viktig del i verksamheten, då det är oroligt runt hela livssituationen. Det ingår även familjearbete där de får träffa personalen och göra en plan så man jobbar åt samma håll både i skola och på fritiden.

På Fenix arbetar en fritidspedagog, tre lärare och tre familjebehandlare.

Socionomerna har beredskap fram tills 21 på vardagskvällarna. Även på helgerna kan föräldrarna få stöd. Men efter ordinarie arbetstid sker stödet via telefon.

– Vi är nog en av få verksamheter som kan erbjuda detta, avslutar Klas.

Text: Joanna Halvardsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s