Mäktig mässa för kooperativt företagande

De sociala arbetskooperativens intresseorganisation SKOOPI arrangerade den 22 och 23 februari en mässa för företag med social prägel. Mediagruppen Karlstad och ASP Bladet fanns på plats för att bevaka tillställningen.

Över 80 utställare fanns på plats vid Sergels torg och Kulturhuset för att visa upp sina olika verksamheter. Däribland fanns myndigheter som Tillväxtverket, föreningar som Coompanion, arbetsgivarorganisationen KFO, samt kooperativen själva då förstås.

Bredden och engagemanget gick det inte att ta miste på. Ett exempel på detta var Simon Karlsson, som arbetar för Lövstakooperativet på Gotland. Han var med och ställde ut saker som kooperativet han är en del av är med och arbetat fram. Bland annat möbler varav en stor del är handtillverkade. Men det är inte allt:

– Runtom hus och hem arbetar vi med gräsmattor, trädfällning, buskbeskärning, målning och även lättare röjningsarbeten, berättade Simon.

Något som påminner om ett visst socialt företag i Karlstad vid namn Grön Framtid. Den kooperativa företagsmodellen anser Simon tillhör framtiden. I alla fall en framtid som är mänsklig och fungerar för alla typer av människor.

– Jag tycker att fler företag bör skaffa sig mer kompetens för människor som har behov och vill arbeta kreativt med sig själva inom den sysselsättning de tycker om att hålla på med. Det är detta som kooperativen utspeglar sig ifrån, berättade Simon Karlsson vidare.

Att Simon skulle delta under mässans två dagar var dock ingen självklarhet. Tre veckor tidigare hade han varit tvungen att bli inlagd på sjukhus och genomföra en blindtarmsoperation. Det stoppade honom dock inte, utan han tog sig till Stockholm för att delta i alla fall.

– Så pass mycket trivs jag med det jag gör, avslutar Simon Karlsson.

Kooperativ finans

En bank som gärna ser sig som samarbetspartners till dessa sociala arbetskooperativ och föreningar är Ekobanken. Vice VD Kristoffer Lüthi fanns på plats för att visa deras verksamhet för mässans besökare.

– Vi finansierar redan idag arbetskooperativ av olika slag. Vi är här och träffar kunder som vi redan har, och hoppas på att det är fler som ska intressera sig för vår verksamhet. Vi lånar dessutom bara ut till företag och organisationer som bidrar till en hållbar utveckling, berättade Kristoffer Lüthi.

Med det sagt så kommer det kanske inte som någon överraskning att Ekobanken själv är kooperativt och ägt av sina medlemmar. Det gör dem rätt ovanliga i sin branch, då det är en verksamhetsmodell som de flesta större banker har lämnat bakom sig.

Arrangörsperspektiv

Bakom hela verksamheten står föreningen som inledningsvis nämndes, nämligen SKOOPI. En sammanslutning av en stor mängd arbetskooperativ och sociala företag. Annika Falk arbetar för SKOOPI:s räkning och är projektledare för hela arrangemanget – en kvinna som har många järn i elden.

– Vi hoppas att detta blir återkommande, det är andra gången SKOOPI arrangerar en mässa. Blir det uppskattat så kanske vi kommer att ha det som ett återkommande inslag varje år. Det är jätteroligt att se alla företag på plats. Över hela Sverige kommer det kooperatörer hit för att träffas. Vi har skapat en rejäl mötesplats här, mitt i centrala Stockholm, berättar Annika Falk.

Vad kan detta projekt tänkas leda till, vad hoppas SKOOPI på?

– Vi har förhoppningar att det ska skapas ett större intresse hos politiker och även att allmänheten ska få större kunskap om detta, avslutar Annika Falk.

Text: Robert Halvarsson

Foto: Per Rhönnstad

Fakta: Hela 81 organisationer deltog i Sociala Företagsmässan. Mässan arrangerades förutom av SKOOPI i samverkan med Tillväxtverket, Coompanion Sverige och Arbetsgivarföreningen KFO. Kooperativen Inuti och Inuti2 stod för de konstnärliga utsmyckningarna av lokalen, Återvinnarna stod för möbleringen av scenen.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s