ASP Bladet hundra nummer senare

För tio år sedan, 2002 närmare bestämt, fanns en idé på verksamheten Spegeln om en tidning skriven av brukare. Resultatet blev ASP Bladet. Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Idag håller du i tidningens hundrade nummer.

Karl Peter Johansson har sett utvecklingen under de flesta av dessa år. Han är så att säga tidningens grand old man. När han började på ASP Bladet var han brukare på Spegeln – numera är han kooperatör vid Mediagruppen Karlstad. Sålunda har både en inre och en yttre resa ägt rum för både Karl Peter som människa och i förhållande till verksamheten som sådan.

I början fanns inte Mediagruppen. På verksamheten Spegeln, som är till för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, fanns det dock en vilja att tänka nytt. Handledaren Emilio Merayo kom att ta initiativet till tidningen, som senare utvecklas till att bli en grupp med människor som pysslade med olika typer av medieuppgifter. Viola! Mediagruppen såg gryningen.

De första numren sett till utseendet betydligt enklare – men det fanns en positiv experimentlusta sett till innehåll. Det blev en plats för brukare att växa på, där människor skulle komma att utveckla sina intressen som skribenter, fotografer och tidningskreatörer.

Karl Peter å sin sida kom att efter en tid på Spegeln och ASP Bladet att börja en bibelutbildning i folkhögskolemiljö i Alingsås. Efter att denna var färdig återvände han dock till Karlstad.

– Innan folkhögskolan var jag lite löst kopplad till tidningen, lite som en frilansare. När jag kom tillbaka från skolan blev jag tillfrågad om jag ville haka på här med tidningen igen, fast på en större nivå, berättar han.

När Karl Peter minns tillbaka lägger han i sedvanlig ödmjuk stil in brasklappen att han inte riktigt minns alla detaljer kring starten. Vår mentala karta ritas ständigt om och är betydligt mer töjbart än vad man skulle kunna tro. När jag frågar honom om hur han har sett på tidningens utveckling genom åren vill han passa på att lyfta fram en arbetskamrats insats för tidningen.

– Om man tittar på tidningens utseende så var det nästan lite revolutionerande när Robert Olsson började här. Han tog tag i layouten. Innan detta var det i mångt och mycket Emilio Merayo som höll i det. Om man jämför utseendet mellan exempelvis 2003 med en tidning från 2008 ser man också en väsentlig skillnad, berättar Karl Peter.

Under permanent utveckling

Tidigare var tidningen inriktad mot Avdelningen för socialpsykiatri, för att senare inkludera missbruksperspektiv då avdelningarna ASP och ANA slogs samman. Senare bytte även ASP-ANA namn till Vuxenavdelningen, som än så länge är huvudman för tidningen. I dag handlar tidningen om socialt arbete som helhet. Men längs med alla dessa år har ASP-delen av tidningsnamnet behållits, bland annat för att förstärka en känsla av kontinuitet.

Men det finns inte bara minnen att prata om. Karl-Peter Johansson har också önskemål för tidningens framtida inriktning. Ett som stavas större oberoende.

– Vi skulle kunna komma med fler nyhetsartiklar som inte är riktigt bekväma. Att man vågar sticka ut hakan. Men det är förstås lite ett känsligt område. Ett utvecklingsområde är att ha med undersökande journalistik, tycker Karl Peter.

Alldeles oavsett hur framtiden kommer att se ut, fortsätter han att förhålla sig positiv och nyfiken.

– Det blir spännande att följa utvecklingen och vad den kommer att leda till, avslutar han.

Text: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s