Bostad först ger tak över huvudet

År 2009 lanserade Per Eriksson, rektor på Lunds Universitet ett internationellt projekt i Sverige som man hoppas ska lösa landets hemlöshet.  Metoden kallas Bostad först.

Många olika intressenter deltog i en konferens samma år på Lunds Universitet. Representerade var: riksdagen och olika intresseorganisationer som talade om de hemlösas situation. Den kommersiella bostadsmarknaden fanns också representerad. En arbetsgrupp med deltagare från ett antal kommuner bildades: bestående av Malmö, Norrköping, Botkyrka och Helsingborg.  Även Hyresgästföreningen, Socialstyrelsen och en intresseorganisation för de hemlösa ingick i gruppen.

”Problemet med dagens hemlöshetsproblematik är inte ekonomisk utan det handlar om ett felaktigt arbetssätt”, hävdade Per Eriksson. Först erbjuds en bostad och sedan tar man itu med den hemlöses problematik. När personen väl har installerat sig i sitt boende får han ett ombud som ska fungera som stöd i kontakterna med myndigheterna.

Modellen för Bostad först är kommer ursprungligen från USA och förlagan heter Housing First. Projektet finns i många delstater i USA och har visat väldigt goda resultat. Housing First har främst lyckats för att de ökat toleransen för psykisk ohälsa och missbruksproblematik. Det krävs inte drogfrihet för att delta i projektet.

Psykisk ohälsa och hemlöshet går hand i hand. Så även missbruksproblematik. Enligt en rapport från Socialstyrelsen 2005 fanns det cirka 3600 människor i Sverige som levde som uteliggare.  40 procent led av psykisk ohälsa och 60-70 procent av missbruk. Det är svårt att fastställa hur många som lider av psykisk ohälsa, då mörkertalet är stort. Förklaringen till detta är att Socialstyrelsen bygger undersökningarna på formulär med specifika frågor om diagnoser som inte alla vill svara på. Informationen är dessutom sekretessbelagd.

Ulla Beijer, medicine doktor i socialmedicin har studerat psykisk hälsa, missbruk och hemlöshet. Hon jämförde 2285 personer som varit hemlösa under år 1995-1997, med en grupp som inte var hemlösa. Risken för att hamna på sjukhus för psykisk ohälsa var 10 gånger högre för gruppen som inte hade ett boende. Diagnosen schizofreni led var sjätte kvinna av och lika stort antal hade en personlighetsstörning bland de hemlösa. Bland männen var detta vanligare, schizofreni och personlighetsstörning drabbade var tredje man. Knappt 1 procent av Sveriges befolkning har diagnosticerats för dessa besvär. Det är anmärkningsvärt många med psykiska problem som är hemlösa.

I projektet Bostad först har Socialtjänsten och Stadsmissionen gjort gemensam sak för att lösa ett mycket svårt socialt problem. De samverkar för att de båda behöver all hjälp de kan få från varandra. Denna samverkan är hett eftertraktad för att det ska finnas en god gemensam uppslutning i samhället med vilja till frivilligt arbete.

Ett annat problem är också en avsaknad av acceptans. Vem vill bo granne med en psykiskt sjuk människa eller någon som missbrukar? Bostad först vänder dock på perspektiven då man främst inte betraktar hemlöshet som en fråga om individuella problem eller brister, utan till att mer handla om kommunernas bostadsförsörjningssystem. Detta hoppas man ska leda till att alla ska kunna ha tak över huvudet.

Text: Karin Skov

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s