Halv väg till eget boende

Bore står för boenderehabilitering och är ett så kallat halvägshus dit man kommer när man är relativt långt gången i sin drogfrihet. Under den tiden man bor på Bore är det meningen att man ska skapa ett vettigt liv med bra fritid och utan droger.

I denna del av huset finns nio lägenheter som utgör en lugn och skön drogfri miljö. Hur länge man bor på Bore är individuellt. Men upp till ett par år är inte ovanligt. Verksamheten ligger lättillgängligt på stadsdelen Herrhagen. Adressen är Karlagatan 16 a. Bores målgrupp är män och kvinnor mellan 20-65 år med drogproblematik. Man ska dock ha varit drogfri i minst sex månader, för att få möjlighet att flytta in.

Konceptet bygger på boende, sysselsättning, social färdighetsträning och behandling. Vilket innebär att man ska ha ordnat sysselsättning i form av arbete, utbildning och behandling innan man flyttar in.

De lägger stort fokus på att hjälpa dig att skapa en meningsfull fritid och tillsammans med dig påbörjar de att bygga ett stabilt nätverk. För att kunna göra det är det viktigt att du deltar i möten, aktiviteter och samtal. Som stöd för och kontroll av din drogfrihet kommer kontinuerliga drogtester att göras.

För att kunna bo på Bore

…måste man acceptera hela konceptet. De erbjuder möblerade lägenheter på ett rum och kök med självhushåll. Hushållsel och tv-licens ingår och man betalar hyran i förskott. Bore har även ett litet gym och en bastu som man kan använda, samt en stor gemensamhetslokal i källaren som alla har tillgång till. På innergården finns en gemytlig trädgård. Sommartid används den ofta till olika aktiviteter som grillfester, kubbkvällar och annat.

Att ha ett socialt umgänge är viktigt och på Bore får man ta emot besök. Fast bara av ett visst antal personer som måste vara uppskrivna på en lista. Dessa besökare är välkomna under särskilda tider och det är begränsat till ca: fyra-fem personer. Detta system finns till för att de som bor där ska slippa spring, och även slippa en del gamla vänner som kanske fortfarande knarkar. Man kan se det som ett skydd för de boende. Jag vet själv vad svårt det kan vara att säga nej till personer som man egentligen inte vill släppa in.

Självklart ska dessa besökare vara drogfria och bra personer för den som bor där. Man diskuterar i förväg med sin kontaktperson om vilka som får komma på besök. Förutom minderåriga barn får inga personer eller gäster ligga kvar över natten.

Barnperspektivet är viktigt och de ser med glädje att de boendes barn hälsar på. Minderåriga barn kan sova över på helgen och skollov. Självklart måste personalen veta sådana saker förväg. Husdjur är däremot inte tillåtna.

Nästa steg

Per Rhönnstad är en av de som bor på Bore. Han är i den fasen där han snart kommer att få en egen lägenhet. Han har bott där i drygt ett år och berättar för ASP Bladet att det krävs att man har skött sig en längre tid för att det ska bli aktuellt med en egen lägenhet.

Man ska exempelvis ha haft felfria kissprover och inget alkoholmissbruk. För har man haft det tar det mycket längre tid att få ett lägenhetskontrakt, man kan till och med åka ut från Bore om det handlar om ett hårt missbruk.

Under tiden jag pratar med Per så säger han att Bore är ett bra ställe att bo på. Något han tar upp som han gillar med Bore är det besökslistesystem som nämndes tidigare i artikeln.  Han gillar att han slipper spring på personer som man kanske inte vill ha runt sig. Avslutningsvis tycker han att Bore för tillfället är en lugn plats att vara på, men det kan variera beroende på vilka som för närvarande bor där.

Text: Christer Adrian

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s