Pensionens olika delar

En pension består av tre olika delar: en allmän pensionsdel, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande. I praktiken är pensionen den egna personens pengar som betalas in till bland annat staten, fondförvaltare eller privata pensionsförsäkringar. De förvaltar den för att sedan betalas tillbaka till personen när denne har nått viss ålder. Historiskt kan den betraktas som en obligatorisk försäkring knuten till medborgarskapet.

Pensionsmyndigheten skriver följande på sin hemsida: ” Du tjänar in till din allmänna pension varje år som du har inkomster av arbete, ersättningar från socialförsäkringssystemet, som till exempel sjuk- och aktivitetsersättning, föräldrapenning, arbetsskadelivränta, eller ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Arbetsinkomster kan vara inkomster av anställning eller av ett eget företag.”

– Du kan tidigast ta ut din pension från 61 år.

– Du har rätt att arbeta fram till 67 år. Om du och din arbetsgivare är överens kan du fortsätta arbeta ännu längre.

– Ju senare du tar ut din pension, desto högre pension får du.

Källa: Pensionsmyndigheten

Text: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s