Dancer in the dark, Härskarteknik, Michael Jackson

Dancer in the dark
DVD

Östeuropeiska Selma (Björk) beger sig till USA för att rädda sin son från den sjukdom som håller på att göra henne blind. Hon möter där en hård värld, oresonlig till sin karaktär. Men hon har en sak utöver sin son, kärleken till musikaler. Industrins malande rytmer och hennes konflikter bryts upp till sång och dans. Den metaberättelse som spelas upp för mina ögon handlar om hur den idealistiska människan tvingas till undergång. Selmas kärlek till sin son är heller inte utan problem, men likväl ren och mäktig. Jag har aldrig tyckt om Von Triers visuella stil, men trots detta är det en fantastisk film. Därför: se den!

Text: Robert Halvarsson

Elaine Bergqvist/Härskarteknik, den fula vägen till makt

Boken tar upp tråden från norskan Berit Ås om olika härskartekniker. Som retoriker pekar hon enkelt   ut härskarteknikens fula tryne. Den har många ansikten i den exempelspäckade boken; projiceringsmetoden, komplimangmetoden, stereotypmetoden, genusfiltret, uteslutningsmetoden, hierarkimetoden, tidsmetoden och slutligen självförvållad härskarteknik. Boken är intressant och tankeväckande. Elaine visar skickligt hur man sticker hål på härskartekniken utan att en konflikt uppstår!

Text: Karin Skov

Michael Jackson – Bad

 ”The King of Pop” är mest känd för sin skiva Thriller (1982), som är världens hittills mest sålda album. Det har enligt Guinness Rekordbok sålts i över 104 miljoner exemplar. Personligen tycker jag skivan Bad, som kom ut fem år senare (1987) slår Thriller med hästlängder. Det är förstås svårt att slå låtar som Billie Jean och Beat it, men det jag tycker är fint med ”Bad” är att det känns som att Michael har vuxit upp. På Bad är det Michael som håller i spakarna och sångerna är hans. Framförallt Smooth Criminal, där Michael är gangster och Leave me alone, där han gör upp med paparazzofotograferna, är rockiga. Titelspåret Bad ger en riktig streetkänsla som håller än idag!

 

Text: Maria Lundby Bohlin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s