Ett samhälle utan idrott – lika med högre brottslighet

Jag fick till uppgift att skriva om ungdomar som är på glid. Om det var så att många fler kanske skulle hålla på med kriminalitet och droger om inte idrotten fanns. Mycket utav det här skulle bara bli spekulationer, så det är nog helt omöjligt att ange någon siffra.

Det finns nog ingen förening som jag kan peka ut som skulle vara bättre än någon annan förening på att ta om hand om personer med exempelvis drogproblem. Jag vet inte med säkerhet om det bara är en gammal klyscha att en del strulpällar tas upp av boxningsklubbar. Sant eller inte, men det är ett ryckte som alltid gått.

För det är ju så att idrottsrörelsen berör nästan varenda person i samhället. Håll i er nu, för siffran är imponerande, över tre miljoner personer är medlemmar i någon förening, detta enligt svenska Wikipedia. Ca: en tredjedel av Sveriges befolkning är alltså medlemmar i en förening.

Riksidrottsförbundet är organiserat i 21 distrikt och har 69 specialidrottsförbund. Det finns cirka 22 000 idrottsföreningar i Sverige. Att vara medlem i en förening innebär inte att alla dessa tre miljoner människor utövar idrott, även om den stora massan gör det, utan de kanske bara är stödmedlemmar. Å andra sidan finns det ytterligare ett gäng föreningar som inte är anslutna till Riksidrottsförbundet och så har vi ju alla människor som motionerar på egen hand. Med de här siffrorna så förstår nog de flesta vikten av idrott både för unga och gamla. Självklart så skulle fler personer hålla på med droger och andra kriminella aktiviteter om inte idrotten fanns.

Det är mycket som är häftigt inom idrotten. Att den engagerar människor från olika samhällsskikt, personer som aldrig skulle träffas annars gör det inom idrotten. Den lär ut en massa normer. Idrotten står för rent spel, den tar avstånd från droger, våld och dopning med mera. Sen att det finns undantag kan man aldrig komma ifrån, det gäller inom alla områden i samhället.

Skulle problemen dyka upp, låt oss säga inom ett idrottslag, så tror jag det beror på personerna inom föreningen hur situationen hanteras. Mycket beroende på vad folk runt omkring har upplevt i sina liv. Sen lär idrotten ut mycket som de kanske inte tänker på själva, exempel att det lär folk att kunna jobba i grupp, något som är nog så viktigt i dessa tider. Det lär personer att bli sociala, man får ständigt träning att umgås i grupp. Man lär sig ta hänsyn för varandra.

Ja det är sådana här saker som vi inte tänker på, men tar man sig en funderare så ter det sig självklart att många fler människor skulle vara på glid utan idrottsrörelsen. Inte nog med att den är viktig för den enskilde personen utan den är även viktig för städer, kommuner, ja hela samhället.

Idrotten som motvikt

Om jag håller mig till min egen stad, Karlstad, så spelar idrotten en stor och viktig roll och fungerar som en motvikt mot kriminalitet, våld, droger, rasism och mycket annat som är negativt. Den är också viktig för Karlstad som stad. Karlstad har ju som vision att bli 100 000 personer i sinom tid och då spelar idrotten en viktig roll. Det är viktigt att vi har bra idrottsföreningar eftersom många väljer högskoleort beroende på vilka elitidrottsföreningar som finns i staden. Det kan spela roll vad föreningen har för vision.

Folk, speciellt unga personer skulle hålla på med mer bus om det inte vore så att idrotten fanns. Då syftar jag också på den spontana idrotten, den som var så stor under min uppväxt. Nu kanske många undrar: Var det någon skillnad på idrotten förr gentemot idag?

Ja det kan jag lova alla er som inte växte upp på 70- talet, att vi fick slita själva för att exempelvis spola upp en rink. Jag kommer ihåg hur vi tömde sopcontainerna och fyllde dem med vatten, sen fick vi dra dem till planen och välta ut vattnet över planen. När det gällde fotboll gjorde vi våra egna linjer och mål. Jag kanske låter som en farfar men läget var så att vi gjorde det mesta själva, för att vi skulle kunna leka. Det var sällan det var uppdukat. För egen del så hoppas jag att spontanidrotten kommer tillbaka.

Det här får ju mig att känna mig urgammal, men jag kan inte låta bli att säga att det var bättre förr. På den tiden vi gjorde det mesta själva. Jag önskar att spontanidrotten kom tillbaka för ungdomens skull, för den har personligen gett mig så otroligt mycket; socialt, fysiskt och mentalt.

Text: Christer Adrian

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s