Byggnads om ungdomsarbetslösheten

Fackföreningen Byggnads har en annan syn på ungdomsarbetslöshet och LAS (Lagen om anställningsskydd) än vad Svenskt Näringsliv har.

ASP-bladet har träffat Odd Maalsnes som arbetar på Byggnads Värmland Örebro. Han är ansvarig för Byggnads yrkesfrågor. Byggnads har ett lärlingssystem som är inhyst i avtalet säger han.

Efter skolan börjar eleverna en lärlingsanställning. Då har de 65 % av en fullbetald anställds lön. När de har jobbat på arbetsmarknaden i två och ett halvt år så har de kommit upp i full lön.

Utav 120 st. ungdomar som utbildar sig i Värmland så får 70-80 st. arbete varje år. Byggutbildningen är attraktiv på arbetsmarknaden eftersom den är gångbar inom många olika områden, ex. i träindustrin.

Lagen om anställningsskydd är bra hävdar Odd Maalsnes. Vem skall vara arbetslös? Oavsett om det en ungdom eller en äldre person som är arbetslös är det är lika svårt för den enskilde. Problemet är att vi måste skapa nya jobb.

Odd Maalsnes menar att ett ROT–avdrag för hyresrätter, likt det som gäller för bostadsrätter och villor skulle förbättra byggarbetsmarknaden för ungdomarna.

-Man skall stimulera marknaden för att skapa nya jobb. Det är jätteviktigt. Det blir inga nya arbeten om man förändrar Lagen om anställningsskydd hävdar Odd Maalsnes.

Byggymnasierna i Värmland har ett gemensamt branschråd, i vilket Odd sitter med. Där diskuterar man utbildningens innehåll och att man följer läroplanen. Detta gör man två gånger per år.

Text: Olle Stagnér

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s