Svenskt näringsliv om ungdomsarbetslösheten

Ungdomsarbetslösheten i Karlstads kommun är nu 20.2 %. För hela riket ligger siffran på 17.8 % enligt arbetsförmedlingen.

ASP-bladet har träffat Urban Svanberg som är regionchef på Svenskt Näringsliv i Karlstad. Han menar att ungdomsarbetslösheten är så hög som 25 %, både i Karlstad och i landet. Orsakerna till arbetslösheten är främst strukturella menar Urban.

Urban för fram tre huvudorsaker:

1: Matchningen fungerar inte mellan det ungdomar har utbildat sig till och de lediga jobb som finns.

2: Turordningsreglerna ger inte ungdomarna så stort anställningsskydd (sist in först ut vid uppsägningar).

3: Höga ingångslöner för ungdomar.

1: För att matchningen skall fungera bättre så har Svenskt Näringsliv infört två databanker. En för ungdomar som söker till gymnasieskolan där alla utbildningar i hela Sverige finns med. Den heter Gymnasiekvalité. Och en som vänder sig till utbildningarna på Högskolan.

– Ju mer samarbete man har mellan skola och företagen desto större chans är det för ungdomarna att få arbete, säger Urban.

Denna grupp ungdomars kompetens kan man påverka lokalt och regionalt med utbildningssatsningar.

2: Vid lågkonjunkturen 2008 var det många ungdomar som fick sluta på grund av turordningsreglerna, hävdar Svenskt Näringsliv. Unga som nyss har börjat på arbetsmarknaden anses löpa stor risk att förlora sitt jobb. Därför vill Svenskt Näringsliv att kompetens och inte arbetslivserfarenhet skall spela en större roll. Det menar man kan gynna en ungdom som har en utbildning som passar företaget.

3: Svenskt Näringsliv hävdar att ungdomar primärt har svårt att få inträde på arbetsmarknaden på grund av för höga ingångslöner.

Urban Svanberg pekar också på att etableringsåldern har höjts på arbetsmarknaden och idag är 29 år. I åldersgruppen 16-24 år är det ett inflöde till Karlstad av ungdomar. Mellan 25-34 år är det ett utflöde av personer. Detta menar han bör ändras så att ungdomar väljer att stanna kvar i Karlstad efter sin utbildning eller väljer att återvända.

Svenskt Näringsliv beskriver sig själva som företagens representant i Sverige. De bildades 2001 genom en sammanslagning an Sveriges Industriförbund och Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF). Deras vision lyder: ”Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd”.

Text: Olle Stagnér

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s