Sverige och Storbritannien i klurigt utbyte

Kompetensutvecklingsprojektet KLURA har flera strängar på sin lyra. I mars bjöds ett antal socialarbetare till Sverige som ett led i ett utbytesprojekt . ASP Bladet pratade med Rachel Martin som har arbetat över tio års tid kring frågor om missförhållanden i nära relationer.

Martin är manager och koordinatör för insatser för offer av missförhållanden. Hennes arbetsfält ligger inom ramen för Devon County Council, ett länsorgan som arbetar med mycket av det som i Sverige sker på kommunal nivå. Och hon är imponerad över vad hon kan se.

– Mitt jobb är att hitta och försöka få ytterligare pengar till den service som utförs av föreningslivet, den ideella sektorn, för att utöka stödet för offer, förövare och barn, berättar Rachel Martin.

Hon har också kunnat iaktta stora skillnader mellan sitt land och Kristinehamn, Karlstad och Sverige som helhet. Trots närheten länderna emellan ligger tyngdpunkten på olika saker, i Storbritannien sker mycket av det sociala arbetet i den ideella sektorn – de organisationer som internationellt brukar kallas för NGO (Non-governmental organisation). I Sverige är den typen av arbete ofta förknippat med ett tydligt kommunalt uppdrag.

– Jag uppfattar det som att ni gör saker på ett annorlunda sätt här. Jag har blivit väldigt imponerad över hur ert sociala system fungerar och hur det samordnas i ett enhetligt system. Det är nyttigt att se skillnaderna, säger Rachel Martin.

Och för besökarna och de svenskar som är inblandade i detta projekt handlar det inte bara om att lära sig något nytt och knyta kontakter. Även om Rachel hoppas kunna behålla kontakten med flera svenskar. Det handlar också om att få se något som skulle kunna innebära en annan praktik på hemmaplan. Både för svenskar och britter.

– Det är nyttigt att se bra arbetet utföras här och se vad som kan föras över i vårt hemland. Det känns fint att vara involverad i detta och jag vill inte att det ska ta slut, berättar Rachel Martin.

Nyttig upplevelse

När ASP Bladet frågar Rachel Martin om hon kan peka ut något särskilt inspirerande eller positivt som hon tycker att KLURA:s utbytesprojekt har inneburit, nämner hon inte bara en sak, utan flera.

– Det är rätt mycket och det är inte så enkelt att tänka på en enda sak. Men dagen innan så talade Monica Persson till oss, och jag beundrade hennes förmåga att reflektera kring hur den sociala servicen fungerar i Karlstad. Hur hon upplevde att det kanske vore dags att förändra arbetssätt och betrakta våld som central orsak till andra former av social problematik, som alkohol och droger, säger Rachel Martin.

I vår diskussion lyfter även fram en annan skillnad, vilket handlar om lag och ordning. Till skillnad från Sverige är det nämligen som förälder inte olagligt att slå sina barn i Storbritannien.

– Det finns en enorm inneboende respekt för barn som vi saknar i vårt rättsliga ramverk. Och det är tydligt i det arbete ni utför att våld i nära relationer tas på yttersta allvar.

Men det går bara inte åt ena hållet, upplever hon. Svenskarna verkade intresserade av det arbete som britter – framförallt i fall om tidig intervention upplever hon att de har kommit långt. Och det är väl så ett bra utbyte är tänkt att fungera, båda parter lär av varandra.

Text: Robert Halvarsson Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s