Boendestöd ökar

På senare år har behovet av boendestöd enligt Socialtjänstlagen (SoL) ökat och är det är nu den vanligaste insatsen enligt Socialtjänstlagen. Hemtjänstbehovet ökar däremot inte.

De senaste åren har behovet av boendestöd ökat för de med funktionsnedsättning som samtidigt är yngre än 65 år, enligt statistik från Socialstyrelsen. Man tror att det kan ha att göra med att fler söker hjälp för sina psykiska funktionsnedsättningar nu än tidigare.

I oktober 2011 hade 45 900 personer någon form av insats enligt SoL i sin kommun, av dessa hade 17 500 personer boendestöd. Tidigare har hemtjänst varit den vanligaste insatsen, men efter att Socialstyrelsen samlat in statistik från kommunerna kan man konstatera att så inte längre är fallet.

Boendestöd

Boendestöd stödjer personer med olika funktionshinder, däribland psykiska, med att fungera i vardagen praktiskt och socialt, detta kan exempelvis handla om att laga mat och att hjälpa personen komma igång med städning. Målet är att personen skall lära sig att fungera på egen hand eller att bli bättre.

I oktober 2011 hade 17 500 personer under 65 år boendestöd. I samma månad fyra år tidigare hade 10 600 personer boendestöd, vilket inneburit en ökning av beviljat boendestöd med hela 60 procent på fyra år. Samtidigt har nyttjandet av hemtjänst legat stabilt på cirka 16 600 personer.

Ökat tryck från psykiatrin

Karin Flyckt som är utredare vid Socialstyrelsen säger att man sett en ökning av personer som söker hjälp i psykiatrin, något som kan förklara det ökade trycket även på socialtjänsten.

Det är ungefär lika många män som kvinnor som har boendestöd, medan det är fler kvinnor än män som har hemtjänst. Detta möjligen på grund utav att kvinnor generellt lever längre än män, boendestödet har i stället en jämn ålderskurva, med en viss tyngd på personer i åldern 45-54 års ålder. Kontaktpersoner och kontaktfamiljer har ökat, medan särskilt boende har varit mer eller mindre konstant de sista fyra åren.

Källa: www.socialstyrelsen.se

Text: Maria Lundby Bohlin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s