Gruppboende för personer med psykisk funktionsnedsättning på Fagottgatan 59

Torsdagen den 27 april så besökte jag ett gruppboende med boendestöd på Fagottgatan 59 på Kronoparken i Karlstad. Det blev ett annorlunda möte eftersom knappt någon visste att jag skulle komma.

För det var nämligen så att det var boendestödets tidigare chef som ville att ASP bladet skulle komma dit och göra ett reportage. Men nu hade denna person slutat och det var ingen annan av personalen som var jättesugen på att varken bli intervjuad eller fotad. Men jag fick reda på en del ändå, exempelvis att verksamheten hade funnits där nästan exakt i två år och att det egentligen var först nu som personalen hade hittat formerna.

Jag frågade hur många det var som bodde där, och fick till svar att fyra personer bodde utanför gruppboendet medan det bodde sju stycken på plats. Personerna som bodde där hade alla olika bakgrunder men det de hade gemensamt var att de på ett eller annat sätt behövde hjälp i vardagen, exempelvis sådant som matinköp och städning. De flesta gör sin egen mat, men för de som inte orkar eller klarar av det, finns chansen att äta i personalrummet ihop med personalen, eftersom personalen lagar mat.

Återkommande husmöten

Jag frågar också om det finns någon verksamhet, med det menar jag om det finns något gym, biljardbord eller något annat som de boende kan sysselsätta sig med. Till svar får jag att sådant är det dåligt med. Men varje vecka på torsdagar har de ett husmöte, och där bestäms vad som ska göras inför helgen. Sen frågar jag om hur det funkar med de boendes kontrakt, och vad som händer om någon exempelvis super till. Då berättar en från personalen att de boende har egna kontrakt och då gäller reglerna som för vilken person som helst. Så vill de festa är det upp till dem själva.

Men i personalrummet gäller nolltolerans, där får ingen vara påverkad av något substitut. Sen ställde jag frågan om hur många det var som jobbade på stället. Jag får till svar att det är nio i personalen, sju fasta och två är vikarie. De jobbar aldrig mindre än två åt gången, vissa dagar är de till och med fyra som jobbar. Det är alltid någon av personalen som ligger över. Således är det alltid bemannat på något sätt.

Bra trivsel

Vidare frågade jag om de trivdes ihop, och vad de tyckte om arbetsmiljön. Enligt en kvinna som stod och stekte kotletter så trivs personalen mycket bra med varandra, en anledning var att de alla hade olika bakgrunder, någon kom från psykiatrin, medan någon annan kom från vård och omsorg. Det enda som de klagade på var att boendet där personalen håller till kunde kännas lite litet om alla var där samtidigt. Annars var de nöjda med det mesta. Avslutningsvis så vill jag gratta gruppboendet på Fagottgatan 59 för att de nyligen fyllde två år.

Text och Foto: Christer Adrian

 

Egna funderingar

Stödet till människor med psykisk ohälsa behöver förbättras

Jag har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och tycker att psykvården kan förbättras på många sätt. Jag kan även tycka att den i vissa fall är under all kritik. Utan att gå in på detaljer så vet jag folk som har behövt hjälp men blivit avvisade. Ibland för att de helt enkelt har sett för fräscha ut och på grund av det har de inte fått den hjälp de kanske behövt. Meningen borde ju vara att Socialstyrelsen ska jobba med människor som drabbas av psykisk ohälsa och se till att dessa människor får en god vård.

Fakta:

Enligt Socialstyrelsens hemsida kan vi lära oss att Boendestöd är ett stöd som blir allt vanligare. Boendestöd är nu den vanligaste insatsen enligt SoL (Socialtjänstlagen) – för personer med funktionsnedsättning. Den 1 oktober 2011 hade nästan 50 000 personer under 65 års ålder, som har funktionsnedsättning, minst en insats enligt socialtjänstlagen från sin kommun.

Hemtjänst i ordinärt boende har tidigare varit den vanligaste insatsen, men nu är det fler som får boendestöd. Det visar ny statistik från socialstyrelsen som samlats in från kommunen och avser personer under 65 år med funktionsnedsättning som var beviljad någon insats enligt socialtjänstlagen som kom till den 1 oktober 2011. Boendestöd är ett stöd i den dagliga livsföringen riktat till särskilda målgrupper.

Bland annat till personer med psykisk funktionsnedsättning. Stödet kan vara både praktiskt och socialt och syftet är att stärka förmågan att klara vardagen i bostaden och i samhället bättre. Det var 17 500 personer under 65 år som hade boendestöd år 2011. Man ser enligt statistiska undersökningar att detta bara ökar med boendestöd. Som sagt allt fler behandlas för vård av psykisk ohälsa. Indelningen av kvinnor eller män är ganska lika i procent.

Källa: http://www.socialstyrelsen.se

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s