Haga motion

Som anställd i Karlstads kommun har du tillgång till ett eget friskvårdscenter. Haga motion erbjuder styrketräning, gympa, spinning, yoga, massage och en hel del annat som kan förbättra din hälsa. Dessutom till ett bra pris. ASP Bladet gjorde ett besök på Haga motion.

Haga motions syfte är att Karlstads kommunanställda ska få ett friskare arbetsliv. Det är de kommunanställdas egen hälsostudio. Stället drivs av vård- och omsorgsförvaltningen. Verksamheten har funnits sedan 1990 och riktar sig endast till folk som jobbar inom Karlstads kommun. De anställda på Haga motion visar vägen till en god livsstil. Hos dem får du en samlad bild av hur ett hälsofrämjande arbete kan leda till ökat välbefinnande. De ger handledning till personal om förebyggande insatser och vikten av ett ta ett eget ansvar för sin hälsa. Med andra ord, ingen annan gör det åt dig, utan du får göra det själv.

Hälsoprofilbedömning

Maria som är en av sex utbildade instruktörer som jobbar på friskvårdstället, tog med mig på en liten rundvandring och det jag spontant la märke till var att det var otroligt städat och fräscht om man jämför med andra gym. Något annat som jag tyckte var bra var det att när du kommer som nybörjare så gör de en hälsoprofilbedömning som innebär en start i ditt förändringsarbete där du själv reflekterar och tar initiativ till en förändring. Första gången du kommer dit så får du ett frågeformulär att fylla i, vilket innebär att du gör en bedömning av dina levnadsvanor på en skala. Dina svar ska spegla den senaste månaden. Frågorna diskuteras sen tillsammans med en hälsoprofilbedömmare och ger sen en översikt av vad som bör göras, för att uppnå vissa resultat. Därefter görs en hel del prover, till exempel blodtryck och kroppsmassa De gör även ett konditiontest för att veta vart du står. Slutligen får du möjlighet att i lugn och ro diskutera med instruktörerna om hur du vill att din träning ska se ut och vad du vill uppnå med din träning. Sådant här saknar jag på mitt gym.

Högre genomsnittsålder

Jämfört med andra gym så är Haga motion mer inriktat mot friskvård.

-Det märks på de som tränar här, genomsnittsåldern är betydligt högre här på Haga motion jämfört med andra gym säger Fredrik, en av instruktörerna. Han tror att medelåldern ligger på cirka 40 år.

Haga motion har mycket mer än bara styrketräning att erbjuda. Det finns klassisk massage som är den vanligaste formen av massage, där man bearbetar kroppens alla muskler och effektivt behandlar olika muskulära besvär. Sen finns det något som heter energimassage som bygger på att man masserar kroppens akupunkturer över rygg, nacke, armar och huvud. Behandlingstiden uppgår till cirka 25 minuter. Detta ökar cirkulationen och avslappningen. Behandlingen ges med kläderna på.

De har taktilmassage som är en mjuk och följsam beröring som effektivt ger en ökad avslappning och smärtlindring. De erbjuder även en massage som kallas för shiatsumassage som är en japansk massageform där man med tryck jobbar med kroppens meridiansystem för att skapa balans i kroppen.

Men det som är populärast är Yoga säger Maria. Yoga utförs i olika rörelser kombinerat med medveten andning, och gör utövarna mer rörliga, starkare och lugnare.

Instruktör tränade gladiatorer

Intressant information om en av instruktörerna på Haga motion, framkom under mitt besök. Fredrik är nämligen en gammal meriterad brottare som har tagit ett brons i veteran-VM i brottning. Han har också tränat gladiatorerna som i skrivande stund är i sta´n för att spela in det populära Tv-programmet (Gladiatorerna) för andra gången här i Karlstad. Fredrik passade på att lära dem lite brottarteknik. Om de var bra eller dåliga förtäljer inte historien, men gladiatorn Hero hade tydligen sagt att gladiatorerna bara var stora och snygga. Vad han ville säga med det får ni lista ut själva.

Text och foto: Christer Adrian

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s