Alkohol i trafiken – en dödsfara

Alkohol är en vanlig dödsorsak i trafiken. Hur stort mörkertalet är när det gäller den värmländska rattfyllan är förstås omöjligt att säga.

Det vi vet är att varje år dör cirka 75 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor runt om i Sverige samt att de senaste 15 åren har 90 personer dödats i alkohol- eller drogrelaterade olyckor i den värmländska trafiken.

”Alla har ett val och ett ansvar för sina handlingar. Du har ett val. Att köra eller inte köra onykter är definitivt något du väljer själv. Samma sak är det om du åker med någon som kör rattfull. Vissa val är för evigt.”, skriver Don’t drink and drive på sin hemsida.

Bakom varje siffra finns en tragedi. Familjer som förlorat någon i dessa trafikolyckor. Ibland blir också personer nedkörda av alkoholpåverkade förare. I Hagforstrakterna är det sorg just nu. En 16-årig tjej blev under pingsthelgen brutalt nedkörd av ett rattfyllo och avled på platsen av skadorna. Hennes 23 åriga vän blev även han påkörd och vårdas när denna text skrivs på Centralsjukhuset i Karlstad, med allvarliga skador.

– Det är så tragiskt… man har svårt att finna ord, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen till VF.

Den 26 åriga mannen som körde var inte den enda som satte sig i bilen med alkohol i kroppen denna helg, polisen i Värmland tog under helgen in sju personer för rattfylla. Ytterligare en trafikolycka inträffade i Årjäng. I den olyckan drabbades flera av lindrigare skador. En 44-årig kvinna misstänks ligga bakom.

– Vi har extra många kontroller med alkoholtester på helgerna, men vi kan inte vara överallt, säger Bjarne Andersson. Främst blir det de stora evenemangen, där flest rör sig, som bevakas. I helgen var det till exempel många som drogs till Kolsnäs i Sunne och Ohlssons brygga i Arvika, enligt polisen till NWT.

Efter helgens dödsolycka i Hagfors skapades en sida på Facebook för att hedra den 16-åriga flickans minne och för att visa att man inte accepterar rattfylla. Efter ett dygn har sidan nu över 1700 deltagare.

 Text: Joanna Halvardsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s