Glöm inte hjälmen!

Vill du motionera på cykel tillsammans med andra, så är kanske Metsorundan någonting för dig? I slutet av maj håller Metsorundan hus och i år betalade Karlstads kommun anmälningsavgiften för sina anställda. De anmälda fick även en t-shirt med Karlstads logotyp på.

Metsorundan är ett samarbete mellan Metso Paper AB, Skoghalls cykelklubb och Team Sportia. I år fanns det fyra sträckor att välja bland:20 km,70 km,150 kmalternativt den för i år nya rundan på40 kmi skogsterräng med mountainbike. På de tre längsta sträckorna fanns det även chiptidtagning, vilket ger mer exakt tid. 20 km-loppet var öppet för dem under 15 års ålder.

Priser lottades ut till dem som gått i mål och alla som gick i mål fick en plakett. Kaffe och korv bjöds efter loppet. Behövde man hjälp eller ville bryta loppet, så fanns speciella telefonnummer att ringa. Det är mycket viktigt att träna före, speciellt för de längre loppen. Sträckan på två mil klarar de flesta av om man är normalmotionär.

KOMMUNEN SPONSRAR

ASP-bladet intervjuade Kerstin Eriksson som arbetar på kommunen och tog emot anmälningar till Metsorundan. Intervjun ägde rum före loppet. Hon säger att det är tredje året i år som vi bjuder vår personal på anmälningsavgiften.

– Kommunen försöker locka personal att delta i Metsorundan som en del av friskvården i kommunen som är viktigt, berättar Kerstin. Vi uppmuntrar folk att cykla eller gå till jobbet mellan maj och september.

Några förvaltningar inom Karlstads kommun har subventionerade årskort på gym för sina anställda, berättar hon, andra kan ge en halvtimme till en timmes träning på arbetstid, men detta varierar mycket mellan förvaltningarna, så man kan inte säga något generellt.

Ifjol anmäldes 34 stycken personer till Metsorundan genom kommunen. Det finns inget samarbete mellan kommunen och cykelklubben annat det att kommunen tagit ett beslut att sponsra Metsorundan, säger Kerstin

GLÖM INTE HJÄLMEN!

Man måste ha cykelhjälm. En stor del av loppen gick på allmänna vägar, där gäller vanliga trafikregler. Det är viktigt att göra en genomgång på cykeln innan loppet så att den fungerar som den ska. Deltagarna uppmanades att ta med en extra cykelslang om punktering skulle uppstå. Servicedepåer fanns i Deje, Östra Ämtervik, Kil och i Skoghall, där cyklisterna fick vatten, sportdryck, bullar och bananer.

Behöver du komma i form så har Skoghalls cykelklubb träningskvällar två timmar i veckan på Lamberget i Karlstad och man behöver inte anmäla sig. Metsorundan började år 2010 och i fjol deltog nästan 400 personer på de fyra sträckorna. Loppen hölls i år lördagen den 26:e maj och starten gick mellan 09:00 och 10:30 beroende på vilken sträcka man hade valt. Starten gick vid Metso Paper och loppet är tänkt som en genomkörare inför Vätternrundan.

Det är viktigt att klä sig bra inför lopp. Man måste bära cykelhjälm förstås. Förutom det bör man ha riktiga cykelbyxor och vindtäta kläder på sig.  De som ville fick ha med barnen i kärra efter cykeln. Det var också tillåtet att cykla på enhjuling på 20 km-spåret. Man kan antingen se det som en rejäl motionsrunda, alternativt en trevlig vårlig cykeltur med sina vänner.

ALLT FLER CYKLAR

ASP-bladet intervjuade även Tommy Ahlborg i Skoghalls cykelklubb. Även denna intervju ägde rum före Metsorundan.

– De flesta som är med är huvudsakligen ”gamla gubbar”, äldre män, men det finns personer från 15 år och uppåt. Vi för inga personnummerlistor, men jag tror vi har en som är cirka 70 år som är äldst, säger Tommy.

Tommy tycker att samarbetet med Karlstads kommun är bra och så även arbetet med Metso vid Metsorundan. Skoghalls cykelklubb nu har 70 medlemmar och medlemsantalet ökar.

Vad säger ni till dem som inte har hjälm?

– De får helt enkelt inte starta.

Text: Maria Lundby Bohlin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s