Håller ihop Nya perspektiv

Yvonne Lennemyr är den drivande kraften bakom Nya perspektiv. ASP Bladet fick en pratstund där hon fick möjlighet att berätta om hur de regelbundna seminarierna förebereds och genomförs.

 

Vad är din roll i arbetet med Nya perspektiv?

Min roll och mitt uppdrag är att hålla ihop arbetet med Nya perspektiv. Jag har varit med från början och i år är det sjunde gången som Nya perspektiv genomförs. Det var SKL (Sveriges kommuner och landsting), nätverken Uppdrag hälsa och Hälsa och demokrati som 2007 tog initiativet till Nya perspektiv. Regionstyrelsen bestämde på uppdrag av SKL att vi skulle jobba med styrning och ledning på det sätt som vi nu gör. Det Region Värmland gör är att fungerar som samordnare och stöd åt kommunerna och landstinget.

 

I år är skolan med första gången och det har varit väldigt framgångsrikt och viktigt. Skolan är en betydelsefull aktör och måste vara med i det här sammanhanget.

 

Har grundtanken varit den samma från starten?

Fokus har varit och är fortfarande att politiken har ett befolkningsförarträdarperspektiv. Sedan ska vi tjänstemän ge ett bra underlag åt politikerna, så att de kan fatta beslut.

 

Hur ser processen ut fram till seminariet?

Föreberedelseprocessen består av många delar. Inriktningen bestäms av en politisk styrgrupp, därefter tar en beredningsgrupp fram ett detaljprogram. När ett konkret förslag har tagits fram bestämmer den politiska styrgruppen hur det ska se ut, sedan kan detaljplaneringen starta. För att hålla det nationella perspektivet levande har även vår moderator Annette Bylund varit med i föreberedelserna. Det tar ungefär ett år att förbereda Nya perspektiv.

 

Hur tycker du att seminariedagarna varit?

Det är imponerande att vi kan och orkar arrangera det här med 155 deltagare, som utgörs både av politiker och tjänstemän i ledande ställning som fokuserar på värmlänningens bästa. Jag är också imponerad över att folk är med, vill delta i Nya perspektiv och jobba med dessa frågor.

 

Har du märkt resultat av allt arbete sedan 2007?

Nya perspektiv har medfört att samarbetet mellan landsting och kommun blivit smidigare och bättre. Tidigare befann sig landsting och kommun i en förhandlingssituation, nu håller vi ihop för värmlänningens bästa. Det är vårt gemensamma medborgaransvar. Under resans gång har det hänt mycket när det gäller både tillit och förtroende.

 

Text: Henrik Sjöberg

Foto: Robert Olsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s