Nyval till ungdomsfullmäktige

I maj var det nyval till Ungdomsfullmäktige i Karlstad. Det var 40 stycken personer som valdes, 25 ordinarie och 15 ersättare. Valet sker på så sätt att ungdomarna  i årskurs åtta i grundskolan till årskurs tre på gymnasiet får rösta på de kandidater som man vill skall representera en.  Valet sker på skolorna. De valbara ungdomarna är mellan 15 – 19 år gamla.

Det är 74 stycken personer som är föreslagna vilket är nytt rekord.  Man föreslår sig själv som kandidat och man väljs under ett år. Ungdomsfullmäktige representerar ungdomar i Karlstads kommun och de driver ungdomsfrågor.

– Det är upp till en själv hur pass engagerad man vill vara i ungdomsfullmäktige.  Man kan vara engagerad i olika Fokusgrupper som driver olika frågor eller bara vara med i ungdomsfullmäktige säger Arda Eken som är ordförande och Kani  Siddik som är vice ordförande

Ungdomsfullmäktige har en bra dialog med politikerna i Karlstad. Så är det inte så i alla kommuner. Karlstads kommun har en ungdomssamordnare som hjälper ungdomsfullmäktige med arbetet.

Det är sju stycken värmländska kommuner som har ungdomsråd och det finns ungefär 50 stycken i hela Sverige. Ungdomsfullmäktige är partipolitiskt obundna och kan jobba med alla sorters politiker.

När man behöver få svar på en speciell fråga då tillsätter man en Fokusgrupp som skall ha hand om ärendet. För tillfället har man tolv Fokusgrupper i gång. En fokusgrupp som just nu är aktuell och har varit igång ett tag ett tag, arbetar med en antirasistisk festival som skall har hålits på Sandgrundsudden den 19 maj. Fokusgruppen har planerat allt från anskaffning av pengar till bokning av artister. Namnet på festivalen är ”Lots of Love”.

En annan Fokusgrupp som man har haft i gång är Solaparken  eller ”Betongparken” som den kallas i folkmun. Den är till för extremsportare som exempelvis sysslar med skateboard, BMX och inlines. Man är i början på planeringsstadiet  för denna park  och man får fortsätta med denna fråga nästa år.

Det var för tolv år sedan som ungdomsfullmäktige startades i Karlstad. En person från kommunen fick i uppgift att ta reda på vad ungdomarna ville ha att göra i Karlstad. Den första stora frågan var kulturhuset UNO som man höll på med under flera år.

Sveriges ungdomsråd, en samarbets- och intresseorganisation för landets ungdomdråd, hade en kongress i Karlstad i mars. Då fick Karlstad kommun möjlighet att visa upp sig. Sveriges ungdomsråds uppgift är att stödja olika lokala ungdomsråd i Sverige, exempelvis vid starten av nya ungdomsråd. Arda Eken blev invald i Sveriges ungdomsråds styrelse vid årsmötet i Karlstad i mars.

Text: Olle Stagnér

Foto: Mattias Fahlgren

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s