Vuxenavdelningen går sig friska

ASP Bladet träffade Johan Asp på Vuxenavdelningen som är en av deltagarna i ett av Karlstads kommuns lag på tappa.se, som är en stegtävling på nätet där både företag och privatpersoner kan anmäla sig att delta.
Johan uppskattar anmälda lag från Karlstads kommun till 12 stycken.  I dessa deltar cirka 8 personer i varje lag, med bland annat deltagare från Gemet, Spegeln, USB- Enheten och Vuxenavdelningen.  Alla deltagare får en egen stegräknare som man har på sig hela dagen, dagligen. Målet är att man tillsammans ska gå en sträcka motsvarande sträckan mellan Sverige och Mount Everest under 2 månaders tid.
– Tävlingen håller på till slutet av juni och vi har lite mer än hälften av vägen kvar, berättar Johan.

Johan berättar att det var Inger Olsson, chef på Vuxenavdelningen, som kom med idén om vara med i detta, vilket Johan tyckte var en mycket bra idé.

– Jag har sagt i flera år att jag måste börja röra på mig och detta har fått mig att tänka om. Jag tror att jag kommer fortsätta att röra på mig även när det är slut.

Johan berättar också hur han blir taggad av att gå in på tappa.se och se hur mycket de andra deltagarna i kommunens lag har gått.
– Förut var jag en soffpotatis. I dag ligger jag runt 16000 steg om dagen och det är mer än tre gånger så mycket mot vad jag gick innan, säger han stolt.

Det som är bra med tävlingen är att man inte bara behöver gå utan man får även räkna andra aktivteter, som exempelvis simning och cykling, så alla kan vara med även om man inte har förutsättningarna att promenera.

Kostnaden för medlemskapet på tappa.se betalas med pengar från kommunens friskvårdskassa. Men det är en god affär för kommunen. Enligt en artikel Stefan Lundström skrivit för Dagens Nyheter 2009 hade Stegtävlingarna redan då sannolikt sparat in 400 miljoner kronor i minskade sjukskrivningskostnader på nationell nivå.

Under resans gång bli man automatiskt med i olika utlottningar av lite småpriser från tappa.se, allt efter att man når upp till sina delmål. Priserna är bland annat T-shirts, handukar och andra reklamprylar.

– Förutom priserna tävlar vi bara om vilken avdelning som är bäst, avslutar Johan och skrattar.

Text och foto: Joanna Halvardsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s