På jobbet, Anders Sjökvist

Ander Sjökvist är nytillträdd avdelningschef på IFA (integration, försörjning och arbete). ASP Bladet fick möjligheten att höra vad han för tankar kring sitt jobb.

Kan du berätta om din bakgrund?

Jag är uppväxt i Dalarna, flyttade till Skövde i unga år och hamnade sedan i Örebro, där jag sökte in på Socialhögskolan. I tre och ett halvt år studerade jag och det var jätteroligt.Det var verkligen utvecklande och det öppnade sig en helt ny värld för mig. Studierna var grupporienterade och byggde mycket på processer. I sin tur satte studierna igång egna processer när det gäller att tänka och försöka utveckla mina tankar kring sociala frågor. I ett uppehåll i studierna jobbade jag med ett fältprojekt i Örebro. Tack vare det hade jag fått kontakter i fältarbetarbranschen och ville jobba inom det området. Under ett par år jobbade jag som fältarbetare i Karlskoga med unga. Jag tyckte det skulle vara kul att vara ute och träffa ungdomar. Fältarbetarna försöker vara där ungdomarna är. Det gäller att umgås på deras villkor. Efter en period på en fritidsgård i Karlskoga fick jag tjänsten som avdelningschef på Ungdomsbyrån. Där jobbade jag med arbetsmarknadsfrågor, ekonomiskt bistånd och utbildning. Det påminner en hel del om det jag arbetar med nu.De sista åren i Karlskoga jobbade jag som planerare på Socialförvaltningen, tills jag började min nuvarande tjänst i Karlstad den 20:e februari 2012.

Vad är dina arbetsuppgifter?

Jag är ansvarig för IFA (Integration, försörjning, arbete). Jag har budgetansvar och personalansvar, samt ansvaretatt se till att vi utför det som politikerna förväntar sig att vi skall göra. Vi jobbar utifrån en strategiskplan bestående av uppdrag vi ska utföra. Det är politikerna som beslutar hur planens innehåll ska se ut. Det är inte bara politiker som talar om hur vi ska göra, utan det finns också en lagstiftning i form av socialtjänstlagen som sätter ramen för vårt arbete.

Hur ser en arbetsdag ut?

Det är mycket möten. Jag vill träffa många människor och många människor vill träffa mig. Jag har kontakt med många samarbetspartners som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, vuxenutbildningen, Communicare och Lärling 2.0.  Sedan försöker jag så mycket som mjöligt vara ute i verksamheten och träffa mina medarbetare.

Vad motiverar dig?

Kan vi vara ett stöd och en hjälp för människor som lever i svåra situationer,så att de får ett bättre liv, är det väldigt tillfredställande för mig. Många människor som har kontakt med oss lever ett utsatt liv. Kan vi göra så att livet blir mindre utsatt, att det blir hanterbart och begripligt, känner jag att vi har nått väldigt långt. Det är en av mina drivkrafter. Sedan tycker jag att det är roligt om vi tillsammans i den här organisationen kan hitta vägar som stärker vår arbetsätt. Det är en viktig process.

Hur ser du på IFA:s roll inom Arbetsmarknads- och socialförvaltningen?

Det finns tre avdelningar inom Socialförvaltningen: Vuxenavdelningen, Familjeavdelningen och IFA. Min tanke är att vi gör olika delar i det sociala arbetet. Ibland kan det vara så att en person har kontakt med vår avdelning och sedan räcker det. I andra fall kan man behöva konakt med flera avdelningar. Då kan det vara bra att avdelningarna går åt samma håll och samarbetar med varandra. Brukaren ska känna att de får stöd från alla berörda hjälpinstanser.

Vad ser du som den största utmaningen när det gäller kommunens arbetsmarknad?

Alla vill ha en egen försörjning och inte behöva komma hit. Utmaningen är att det finns arbetstillfällen för de som kommer till oss. Det vore fantastisktbra om en bred och varierad arbetsmarknadfanns i Karlstad med omnejd,med både svåra och lätta jobb, där alla kan få plats. Kan vi vara med och se till att den som behöver stöd kan få plats på en sådan arbetsmarknad, så är det jättebra.

Hur ser samarbetet utmed Arbetsförmedlingen?

Jag tycker vi har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och det sker på många olika sätt. Socialsekretare, arbetskonsulenter och arbetsförmedlare möts för att prata om enskilda individer. Samarbetet kan också ske i projektform och handlar mer om hur vi ska samarbeta för att nå dit vi vill. Även på chefsnivå sker ett utbyte mellan oss och Arbetsförmedlingen.

Hur ser du på integration, försörjning och arbete när de gäller invandrare?

Vi vet att det första jobbet är det svåraste att få och så kan detvara både för ungdomareller invandrare. Det är ungefär liknande problematik för dessa två grupper. Ungdomar har den fördelen att det kan svenska, men kanske inte har den livserfarenhet som många invandare har. Ska man ha en möjlighet till jobb som invandare behövs språket. Jag tycker även att utbildning är viktigt i det här sammanhanget. Utifrån ett integrationsperspektiv ska vi satsa på utbildningar, hitta fungerande bostäder och skolor för barnen.

Hur ser du på chefsrollen?

Det är spännande att leda och påverka det som händer. Vi gör varandra bra i organisationen och det är viktigt att de som jobbar här trivs. Mitt uppdrag är att ge så bra förutsättningar det går, så att medarbetarna gör ett bra jobb.

Finns det några planerade satsningar som du vill berätta om?

Vår egen samverkan här i huset är en satsning som vi jobbar intensivt med. Den går ut på att kommunikationen mellan det ekonomiska biståndet och Jobbcenter ska fungera bra. En jätteviktig satsning är samarbetet med bostadsbolagen om bostäder. Det finns en verksamhet som heter Samspelet som vi jobbar tillsammans med och är ett spännande engagemang. Samarbetet kommer att fortsätta och intensifieras i framtiden.

Ålder: 56

 Familj: Fru och tre utflugna barn

Bor: Karlskoga

Senaste lästa bok: En deckare

Favoritfilm: Gökboet

Drömresa: bergsvandra i Alperna

Favoritmat: italiensk mat

 

Text: Henrik Sjöberg
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s