Safe house, Faktoider, Mono-Monolog

Safe House
DVD & BLOUERAY

Tobin Frost (Denzel Washinton) är gammal landsförrädare som rest jorden runt och gäckat den amerikanska regimen. När historien tar sin början jagas han av legosoldater, han äger nämligen någonting som de vill åt. Därför inställer sig han på amerikanska konsulatet i Sydafrika, förs omgående till en så kallad ”Safe house” där en intensiv historia tar sin början. Han hinner bara möta filmens andra huvudrollsinnehavare, den nybakade CIA-agenten Matt Weston (Ryan Reynolds), innan legosoldaterna slår till…

 Vill du ha en rafflande thriller i still med Matt Damonprydda Bourne-trilogin, är detta något för dig. För övrigt regisserat av Daniel Espinoza, känd för svensk publik genom filmatiseringen av Stockholm noir-rullen ”Snabba cash”.

 Text: Robert Halvarsson

Faktoider, För sant hållna osanningar, halva sanningar och missuppfattningar
Peter Olausson, Månpocket Fakta, 2007,s. 384

Hur var det nu när man röstar blankt? Är de blanka valsedlarna giltiga eller inte? Vem är Sven Erik Fernström? Och Errol Nordstedt? Boken Faktoider är ett urval av faktoider från sajten faktoider.nu

Det finns många saker vi håller för sant som inte är det. Men vi behandlar de som sanningar och tror att de är sanna. Peter Olausson beskriver i inledningen ”En faktioid är något som ser ut som ett faktum men som inte är det.”
Det är en utmärkt skriven bok, som innehåller många intressanta fakta och sanningar som vi tar för givet, och i sin tur ibland visar hur fel vi ibland har kollektivt. Den är trevlig att läsa och fungerar tack vare en utmärkt innehållsförteckning och register som uppslagsbok vilket säkerligen uppskattas av alla Trivial Pursuit-spelare runt om i landet.
Boken är uppdelad efter område, så som språk, religion och djur. Texten är lättfattlig och intressant skriven, vilket gör den till en fröjd att läsa. Den innehåller med andra ord inga torra akademiska texter.

Text: Johan Holst

Mon0 – Monolog

Jag har skrivit om honom förr, den tyske producenten bakom den korta och avhuggna pseudonymen mon0. En musiker vars stycken kan liknas vid böljande vågor, andetag eller mytiska ljudlandskap, långsamt framväxande och framträdande. Än mörkt och kyligt, än ljust och stigande. Dock alltid innerligt.

Denna gång är den om möjligt något mer varierad än tidigare släpp, men fortsätter sina tiominutersresor med titlar som Seaside, Autumn clouds och Gray skies. Utgivet på turkiska nätskivbolaget Sublime porte håller mon0 fanan högt genom att fortsättningsvis skänka musiken gratis till världen. Skivomslaget, som är skapat av Mert Şahbaz förtjänar också att nämnas, då musikens ande genom den förmedlas på ett sällsynt bra sätt.

Ladda ner det hela här:

http://tinyurl.com/7zwdzsa

Text: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s