Tvingad att spela dragpel?

Utländska tiggare som spelar någon form av instrument eller visar upp mänsklig misär har blivit vardag i flera svenska städer. Misstankar från polismyndigheten finns att visst tiggeri på nationell nivå är kopplad till kriminell verksamhet, men även om det sker utan tvång, vill flera i dag kriminalisera tiggeriet.

Till Värmlands Folkblad berättade polisens presstalesman Per Ström om uppgifter att tiggeriet som pågår i Karlstad är organiserat. Men på vilket sätt? Beroende på hur detta sker, exempelvis genom människohandel, är det redan i dag kriminellt, i andra fall är det i dagsläget inte olagligt.

För till skillnad från flera andra europeiska länder är tiggeri inte olagligt i Sverige. Men i norden böljar debatten, i Finland har det som kallas för ”aggressivt tiggeri” vållat heta diskussioner med lagförslag som syftar till förbud.

I år har svenska Centerpartiet i sin tur skapat diskussion genom partiets rättspolitiske talesperson Johan Linander. Han vill se ett förbud mot så kallat ”organiserat tiggeri”. Centerpartiets idé är att själva organisationen runtomkring den som tigger ska kriminaliseras, dock inte tiggarens handling i sig.

– Det kanske inte finns ett tvång i botten, och då räcker inte lagstiftningen till enligt de poliser vi har pratat med och det är detta vi vill hjälpa till med, konstaterade Johan Linander för Sveriges Radio P1-morgon.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth vill gå ett steg längre, och kriminalisera tiggeriet hos utlänningar i sig, vilket han motionerade om i Riksdagen 2011. Där skiljer sig dock Linander åt:

– Vi vill inte jaga tiggarna, de är själva offer. Vi vill komma åt de personer som organiserar tiggeri för att tjäna pengar på det, sade han juni månad till Svenska Dagbladet.

Mothugg

Linanders och Ekeroths idéer får dock mothugg från Maria Ferm, migrationspolitisk talesman för Miljöpartiet. Hon är inte förtjust i ytterligare lagstiftning på området. Det hon däremot vill se är att Sverige kräver av exempelvis Rumänien, som flera tiggare har som hemland, bedriver en bättre typ av minoritetspolitik. Till Linanders förslag ställer hon sig ytterst kritisk:

– Det här ser jag som inget annat än en falsk omtanke om dem som tvingas ta sig hit för att tigga, hävdade Maria Ferm inför P1-morgon.

Oavsett samhällssyn betraktas detta dock som en utmaning att göra någonting åt. I Finland har man inlett samarbete med den rumänska regeringen, som har sänt en tjänsteman att tillsammans med finländska myndigheter och organisationer arbeta kring tiggeriet, rapporterar finska Notisbyrån. I Finlands fall betraktar man romer med rumänsk anknytning som särskilt vanligt förekommande bland de utländska tiggarna.

När det kommer till själva de så kallade ”tiggarresorna”, arrangeras de på flera olika sätt. Rikspolisstyrelsen har konstaterat att man befarar att EU:s öppna gränser har inneburit att fler utnyttjas i människohandel, bland annat kopplat till just tiggeri och stölder. Samtidigt pekar andra, likt Ingrid Schiöler, på att det främst är fattiga som själva organiserar tiggandet.

– Det är fruktansvärt fattiga storfamiljer som tigger. Jag har svårt att förstå hur man kan tolka det som organiserad kriminalitet, poängterar Schiöler för Göteborgsposten.

I samma tidning konstaterar GP följande: ”Det är skillnad på om släktingar samarbetar, tigger tillsammans och sedan delar lika på pengarna eller om personer tvingar fattiga att tigga på Sveriges gator och tar pengarna. Då kan det vara människohandel”

Fri rörlighet

Men varför resa från Rumänien eller annat land i Östeuropa för att bege sig till Sverige? Detta förklaras bland annat genom att peka på hur människor i sina hemländer diskrimineras, med utbredd fattigdom och misär som resultat. Den fria rörlighet som EU erbjuder används därför för att försöka skrapa ihop pengar. I Sverige kan man som EU-medborgare uppehålla sig tre månader utan jobb, innan man måste återvända hem.

 Om lagstiftningen idag syftar till att förhindra tvångsliknande situationer, gör den däremot mindre åt fattigdomen. Att kalla tiggeri för frivilligt är givetvis en sanning med modifikation. Men genom att se det som frivilligt tar man fasta på att den enskilde vet vad denne ger sig in på, för att skaffa sig medel för att leva. Man har så att säga ett val att tigga.

Ökat fenomen

Rikspolisstyrelsen konstaterar att antalet anmälningar om människohandel som rör utnyttjande av människor för tvångsarbete, tiggeri eller annan brottslig verksamhet ökar mer än antalet anmälningar om människohandel för sexuella ändamål. Med andra ord finner kriminella ligor inte längre prostitutionen tillräckligt lukrativ, utan satsar nu på andra verksamheter.

Och samma fråga om frivillighet kontra tvång sysselsätter också våra lokala poliser. Och det är ytterst svårt att finna klara svar för huruvida organiserandet av tiggeriresor sker under ramarna för vad som kan kallas för människohandel. För det är knappast något man kan veta bara sådär.

– Det är ju fruktansvärt otrevligt om någon utnyttjar personer i utsatta situationer för egen vinning. Men det är väldigt svårt att leda i bevis, konstaterat Per Ström för VF.

På EU-nivå är man också bekymrade över den allmänna utvecklingen. Det talas om en ökning av ”slavliknande arbetsförhållanden” för en större mängd människor som befinner sig i Europa. För Ekot i Sveriges Radio konstaterar kommissionären Cecilia Malmström att just människohandeln verkar öka, samtidigt minskar antalet fällande domar.

– Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt, för det här är människor som är otroligt utsatta. Då sviker samhället dubbelt, och det måste vi försöka göra något åt tillsammans, säger Cecilia Malmström.

Men utan större vetskap om att sådan människohandel pågår, finns idag inga större rättsliga möjligheter att ingripa mot tiggeriet. Frågan som följer är för vems skull ett förbud i så fall skulle skapas. Är det för tiggarens skull eller för de av oss som tycker fattigdom är obehaglig att se på nära håll?

ASP Bladet har varit i kontakt med Karlstads kommun för att fråga om utländska tiggare uppbär stöd av kommunen. Något sådant har ASP Bladet inte kunnat styrka. Dessutom: om någon som tigger innehar ekonomiskt stöd av Socialtjänsten är detta liksom för avdelningens övriga klienter sekretessbelagt för att skydda den enskildes personliga integritet. I Göteborg har dock nödhjälp för hemresor utbetalats till ett hundratal, vilket framgått av uppgifter i Göteborgs-Posten.

 

Text: Robert Halvarsson

Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s