Glassa i parka

Likt en oas står glasskiosken i stadsträdgården som en punkt där folk kan samlas, umgås och njuta av tilltugget som säljs här, så länge vädret tillåter. ASP Bladet sadlade upp och begav sig till dit för att möta tre av de anställda.

Att arbeta vid en glasskiosk handlar till stor del om väder. Stadsträdgården är en vacker plats att vara på, men de besökande är ofta soltörstande varelser. Och i backspegeln är det lätt att konstatera att sommaren inte har pågått utan en och annan skur och stora moln på den semesterfirandes himmel.

Å andra sidan uppskattar besökare solen desto mer när hon väl kikar fram. Det gör den även på Robert Zejnel, Jana Gillstrand och Amanda Larsson, som arbetar i Stadsträdgårdens glasskiosk. Även de märker av vädrets roll i verksamheten:

När det är sol kommer folk, men när det är regn försvinner alla, berättar Jana Gillstrand.

På en solig dag flockas besökarna likt småfåglar runt brödsmulor. Skulle regnet stå som spön i backen flyr potentiella kunder hastigt scenen. Man håller sig inomhus och sysselsätter sig med annat. Men om det nu vore så att himmelen öppnar sig, vad gör ni då?

Vi spelar väl kort och umgås medans vi väntar på bättre väder tror jag väl, fortsätter Jana med ett leende.

IFA står bakom

Kiosken är en del av ett arbetarmarknadspolitiskt projekt via IFA (Integration, Försörjning och Arbete), som i sin tur är en del av Arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Men för den yttre besökaren märks ingen större skillnad, glassen är god och kaffet likaså.

Det är bara det att tanken är att en sådan här plats ska ge utrymme för arbetsträning för personer som i dagsläget inte är en del av den öppna arbetsmarknaden. För Robert, Jana och Amanda är det dock en trivsam sysselsättning. Särskilt stressigt är det inte heller, åtminstone inte när det är moln på himlen. När sola i Karlstad dock behagar att kika fram, då blir det andra bullar. Då riskerar glassen att ryka illa kvickt.

När det är fint väder kan det ta slut väldigt snabbt, berättar Robert.

En femlitersback med glass kan gå på en halvtimme eller timme, fyller Jana i.

Text: Jens Waltrén och Robert Halvarsson

Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s