På jobbet med Annica Lindfors

Annica Lindfors jobbar på Vuxenavdelning och har träffat ASP Bladet, för att berätta om sitt arbete som utredare. Hon är en engagerad person som brinner för sitt jobb och har gärna många järn i elden.

Kan du berätta om din bakgrund?

– Jag utbildade mig 2004 till behandlingsassistent i Forshaga. I samband med utbildningen praktiserade jag på Vuxenavdelningen inom Karlstad kommun. 2006 fick jag en tillsvidaretjänst på Citygruppen men tog tjänstledigt därifrån för att plugga på Karlstad universitet. Jag studerade PA-programmet (personal och arbetsliv) men tog inte examen i det, utan gjorde det i sociologi. När jag var klar med studierna jobbade som samordnare i boendet på Fagottgatan. Augusti 2011 började jag att arbeta som utredare på Vuxenavdelningen.

Vad gör en utredare?

– En utredare ser till att all statistik granskas, redovisas och lämnas in. Det jag gör skiljer sig från socialsekreterarna som arbetar med personliga utredningar. Jag sysslar istället med interna utredningar. På en viss avdelning kan det finnas saker som behöver förbättras. Det kan vara något som inte fungerar som det ska. Då tar jag reda på vad vi kan göra för att underlätta för personalen som arbetar i verksamheterna. Det gäller att hitta områden som behöver förbättras utifrån vad verksamheterna kräver, med målet att de olika systemen ska fungera. Dokumentationssystemet VIVA är ett exempel på detta. På det hela taget är titeln utredare diffus eftersom det är som mycket som innefattas inom mitt arbetsområde.

Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

– Först och främst jobbar jag med statistik, dokumentationssystemet VIVA och socialdokumentation. Om det finns behov stöttar jag också verksamheterna när det gäller genomförandeplanen. En stor del av min arbetstid har gått åt till utbildning av personal och vikarier i VIVA-systemet. Under våren har föreberedelserna för KBU:n (kund och brukarundersökningen) varit i full gång, och i höst kommer den att dra igång.

Vad krävs det för egenskaper i rollen som utredare?

– I mitt arbete händer det mycket på en gång och det gillar jag. Jag tycker om när det blir en utmaning som man får jobba med. En utredare bör också vara intresserad av statistik och siffror, samt att ha intresse av att utveckla system som rör verksamheten. Det krävs ett stort engagemang i mitt arbete och man bör kunna ha många bollar i luften. Det låter lite klyschigt, men det är så det är.

Hur tror du att folk i gemen uppfattar vad en utredare gör?

– Det finns många som tror att jag jobbar som socialsekreterare. Utredare är en diffus titel, som sagt, i och med att det täcker ett så brett område. Tack vare det kan man forma den här tjänsten utifrån vilket behov verksamheten har.

Hur ser du på arbetet med utsatta människor?

– Eftersom jag har jobbat ute i verksamheten tidigare, har jag en bra kännedom om hur det fungerar där. Därför kan jag relatera det med mina nuvarande arbetsuppgifter. Jag skulle vilja berömma alla som jobbar i verksamheterna. De gör ett kanonjobb och man märker hur värdefullt Vuxenavdelningens arbete är för alla våra målgrupper. Jag tycker att det är viktigt att man har ett tätt samarbete med alla parter. Det gäller att samarbeta och gå över gränserna mellan olika avdelningar och enheter inom Vuxenavdelningen. Det är ju ändå brukarna som står i centrum. Vi ska samarbeta så gott det går för dem.

Vad motiverar dig i arbetet?

– Det som motiverar mig är att arbeta med de målgrupper som finns i våra verksamheter. Jag tycker också det är otroligt spännande att jobba med organisationens utvecklingsfrågor. Det är väldigt intressant och spännande att jobba med sådana frågor. Jag älskar även att jobba och samarbeta med människor. Att jobba som utredare är ett utvecklande arbete som aldrig är tråkigt.

Vilka utmaningar ser du ditt arbete?

– Den största utmaningen just nu är att få ordning på statistiken som rör dokumentationssystemet VIVA. Det är ett arbete som kräver mycket tid och energi. En annan utmaning är genomförandet av Kund och brukarundersökningen (KBU). Det blir första gången som jag jobbar med den. Att fungera och jobba i en grupp är även det en utmaning. Samarbete, det är A och O för att arbetet ska fungera. Detta är särskilt betydelsefullt när man jobbar på en avdelning som denna, där man måste lyssna av, känna efter och ibland backa tillbaka eller ta ett kliv framåt.

Text: Henrik Sjöberg

Foto: Stefan Ek

Ålder: 33

Familj: Sambo och schäfer

Bor: Vålberg

Senaste lästa bok: Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Arlander-Sundquist

Senaste sedda film: Battleship

Drömresa: Bilresa i USA

Favoritmat: Asiatisk

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s