4.1 varv runt jorden

Karlstads kommun har offentliggjort statistik över hur dess anställda samt Karlstads universitet har lyckats i sitt friskvårdsprojekt ”Cykla till jobbet”. Det är glädjande läsning såväl för kalenderbitaren som för den miljö- och hälsointresserade.

Under maj månad i år har 1480 personer deltagit i denna satsning. Av dessa var 1363 personer kopplade till Karlstads kommun och övriga 117 personer till KAU. 79 procent har cyklat mer än tio av månadens dagar – och siffergenierna på Karlstads kommun har kommit fram till att den cyklade sträckan landar på hela 16404 mil. 110 av dessa personer lät också meddela att de ställt undan sin bil under cyklingen, vilket dock enbart landar på 7 procent.

Men trots den förhållandevis låga procentsatsen innebär detta att bensinförbrukningen antas ha minskat med cirka 14 447 liter, samt att atmosfären har sluppit 34 ton koldioxidutsläpp.

– Ni som har varit med i kampanjen har gjort en stor insats både för miljön och för er egen hälsa, menar Mikael Haster, samordnare för kampanjen.

Cyklar till cyklister

För att locka dessa hjulburna motionärer i sin arbetsresa fanns dock priser att vinna. En damcykel gick till Susanne Nordström på Haga motion, en herrcykel vanns av Tomas Fröding på Familjeavdelningen/Viken.

– Jag har varit med i tävlingen varje år och tycker att det är ett toppenbra initiativ, särskilt nu när jag vann, skojar Tomas när han intervjuades av Karlstads kommuns informationsavdelning.

Även en del övriga vinster delades ut, bland annat ett cykel kit från Solsta Cykel.

Text: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s