Månadens tips

Filmrecension

Total Recall, 2012 års utgåva

Efter att ha sett filmen Total Recall så kan jag inte direkt säga att jag blev besviken. Är den lika bra som originalet? Nej, och inte var den väl tänkt att fungera som en ersättare för det heller. Detta är en uppdaterad version av en

film som i sig är baserad på boken ”We Can Remember It for You Wholesale” av Philip K. Dick.

 

Nu har jag inte läst boken själv, men efter vad jag har hört så skall den nya filmen hålla sig mer korrekt till den än ”originalfilmen”. Istället för att gnälla på det jag inte tyckte om så tänkte jag koncentrera mig på vad jag gillade. En av de saker jag gillar var att remaken har grymt cool produktionsdesign. Den känns som att den utspelar sig i samma värld som Blade Runner/Ghost in the Shell och iRobot. Vilket i sig inte är så konstigt eftersom Philip K. Dick även har skrivit boken ”Do Androids Dream of Electric Sheep?” som Blade Runner baseras på. Även Robotdesignen var något som jag fastnade för.

ACTION

Visst finns det dialog och handling i filmen. Men det var en hel del action och en hel del coola kameravinklar och så vidare som jag tyckte var sköna. Det var även helt ok CGI (datoranimering), inget jag störde mig på i alla fall.

Bland skådespelarna syns bland annat Kate Beckinsale och Jessica Biel. En av dem vore nog för att göra mig nyfiken, att båda är med är bara bonus. Det var också kul att se att Colin Farrell tillbaks igen, den mannen försvann fort när det blåste runt honom. Jag hoppas att han är på fötterna igen med en bättre agent som kan fixa mer roller åt honom.

Den nya versionens små twister funkade för mig, Marsdelen i Arnolds version är inget jag saknar direkt. Den nya filmen behandlar även karaktärerna lite annorlunda, på ett sätt jag gillade. Det är kanske lite synd att den ibland tvingas att följa samma spår som originalet. För har man inte sett originalet så kan jag mycket väl tänka mig att man lättare sugs in i storyn än vad jag gjorde, som sett den och vet handlingen.

Det är en film man kan se om man inte sett originalet på länge och vill se om den, för storyns skull exempelvis. Eller så ser man originalet först och går in i biomörkret armerad med papper och penna och försöker hitta alla likheter eller skillnader som finns mellan de två filmerna.

Jag gick in med förhoppningen över att den skulle hamna någonstans mellan betygen 6-7 av 10 möjliga. Jag kom ut helt nöjd över att ha sett den och vad den var för något. Överlag får den godkänt av mig. Det är trots allt en popcornactionrulle med science fiction-tema. Hur dåligt kan det då bli?

 

Text: Robert Olsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s