Polisiära strategier

ASP Bladet kontaktade inspektör Johan Ekstam, chef för ordningssektion polisområde syd för att få reda på hur polisen arbetar med större evenemang, t ex musikarrangemanget Putte I Parken, som var tidigare i somras.

Hur jobbar polisen med stora evenemang och finns det några grundläggande strategier?

– Vi börjar tidigt och när det kommer till Putte i parken började vi redan ett halvår i förväg. Vi tar kontakt med berörda parter. Om vi tittar på just musikfestivaler så har vi ju tidigare Arvikafestivalen vi kan titta på och lära av. Vi skapar en särskild styrka för den här insatsen, en särskild planerad händelse. En speciell stab jobbar fram hur vi ska arbeta.

Vad gör en dialogpolis?

– Vi har några här i Värmland som används på främst idrottsevenemang. Men även vid demonstrationer och politiska sammankomster. En typ av dialogpoliser jobbar med en medlande funktion, t ex vid gisslandrama eller vid självmordsprevention.

Hur ser ni på samarbete med kommun och arrangörer?

– Det har varit ett lyckat och givande med väldigt gott samarbete. Lokala ordningsföreskrifter har följts.

Hur arbetar ni med socialförvaltningen?

– Vi har en skyldighet att hålla socialtjänsten informerad. Har vi en för berusad ungdom kontaktas både föräldrar och socialtjänsten.

Vad har du för generella tips inför större evenemang, t ex musikfestivaler?                    

– Drick mycket vatten, ha koll på dina värdesaker, töm bilen, var alltid minst två.

Och med de tipsen tackar ASP Bladet för sig och hoppas på att kommande engagemang kommer att flyta på bra med fortsatt god kommunikation mellan alla berörda parter!

Text: Kajsa Jansson

POLIS OCH MINISTERDISKUSSION OM HEDERSPROBLEMATIK

De båda ministrarna Beatrice Ask samt Nyamko Sabuni som är jämställdhetsminister besökte för en tid sedan Söderortspolisen för att diskutera hedersvåld och hur det kopplas till polisära frågor.

Rikspolisstyrelsen rapporterar på polisen.se att myndigheten har utarbetat en rad förslag på åtgärder, som man tror skulle vara behjälpliga för att bli duktigare på att arbeta med hedersvåld. ”En av åtgärderna är att få igång en särskild kompetensgrupp med experter på brottsområdet dit utredare från hela landet kan vända sig”, skriver man på polisen.se.

Jämställdhetsministern Sabuni pekade på att större framgångar med hedersvåld kan ge positiva effekter, i form av att fler människor vågar gå till polisen och berätta att de är utsatta.

Även Ask är inne på samma linje:

– Det är viktigt med ett antal principiella ärenden, så att frågan diskuteras. Vi har också en nyckeluppgift att visa vad som är lag och rätt i det här landet, sade justitieminister Beatrice Ask, rapporterar polisen.se.

Text: Robert Halvarsson

VAD ÄR DIALOGPOLISER FÖR NÅGOT?

Enligt polisens egen information ser denna polistyp ut på följande sätt:

”Sverige har alla rätt till yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Det är rättigheter som finns inskrivna i vår grundlag. Men det kan finnas en risk för oroligheter och våld när människor med starka och ibland väldigt olika åsikter demonstrerar eller yttrar sig på annat sätt.

Dialogpolisen arbetar för att bibehålla ordningen och tryggheten för alla som deltar i demonstrationer samt med att förmedla information mellan polisen och grupper som arrangerar opinionsyttringar. Dessutom får Dialogpolisen ofta verka som medlare.

Dialogpolisen arbetar enligt en metod som kallas för särskild polistaktik. Grunden i särskild polistaktik består av fyra konfliktreducerande principer: kunskap, underlättande, kommunikation och differentiering. Tanken är att deltagarna i en folksamling själva ska känna ansvar för sitt och övriga deltagares uppträdande och handlingar, så kallad ”Self-policing” .

Var används dialogpolisen?

Dialogpolisen finns i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län och ingår i den särskilda polistaktiken, ett arbetskoncept som Polisen använder. Vid större händelser kan poliser som är utbildade inom särskild polistaktik, bland annat dialogpoliser, användas även i andra län. Det är då Rikskriminalpolisen som samordnar insatsen.

När används dialogpolisen?

Dialogpolisen arbetar året runt. I de större städerna sker det opinionsyttringar flera gånger i veckan. De stora evenemang som sker årligen och som dialogpolisen arbetar med är 1 maj, nationaldagen, Stockholm Pride, 30 november och Salemdemonstrationerna utanför Stockholm.

Källa: Polisen.se

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s