En upplevelse för hela familjen

En upplevelse för hela familjen

I början av september invigdes den ena halvan av nya Sundstabadet. ASP Bladet har träffat Ulf Jangentorp, som är verksamhetschef för Sundsta bad och sport, för att kolla hur första veckan har gått och hur han ser på det nya badhusets framtid.

Man började planera ombyggnaden redan 2008 och första spadtaget togs 2010.  Just nu har man kommit lite längre än halvvägs och som det ser ut så hoppas man på att vara klara redan hösten 2013. Senast januari 2014 ska det vara helt färdigt.

Projektet har en budget på 250 miljoner och kronor och enlig projektledare Sören Jonsson ligger man just nu i fas med beräkningarna.

– Vi har underkapacitet i ett nytt bad men vi försöker ändå att ha det öppet så våra medborgare kan komma hit och bada, alternativet är att ha det helt stängt och då skulle vi behöva lägga simundervisningen på annan ort. För den ingår ju i skollagen, berätta Ulf.

Önskan om ett nytt badhus kom från början från både föreningar som använt de gamla lokalerna i 30 års tid. De tyckte att det var dags för en utveckling det tyckte även personalen i badet, som såg skadorna på lokalerna och som ansåg att det snart skulle bli ohållbart. Frågan var om man skulle göra en rejäl upprustning eller bara lägga plåster på såren, till slut fattade politikerna beslut om att det var dags att gör någon till åt Sundsta.

Under processens gång gjorde man studiebesök på upplevelsebad i andra städer för att se hur de jobbar med bland annat säkerheten.

– Vi känner ett ju ansvar för våra besökare när de är här, och jobbar för att förebygga olyckor. Det handlar ju om att vi nu har andra attraktioner, som är farligare än vad de var tidigare.  Det är allt från ruschbannor, klätterväggar och stora stenar man kan slå sig på, berättar Ulf.

Konsumentverket har lagt en kravbild på att man måste ha två badvakter som är utbildade i hjärt- och lugnräddning i upplevelsebadet under öppettid, men Sundstabadet har valt att utbilda all sin personal på hjärt – och lugnräddning.

När man besökt andra upplevsebad har man inte bara kollat på säkerheten utan även kollat på hur de utformat sina bad för att få allt att fungera.

– Vi vill vara torra om fötterna även om vi är ett badhus, säger Ulf och skrattar.

Första veckan var inte hysterisk

När denna artikel skrivs har det nya badet vart öppet i över en vecka och Ulf berättar att det första veckan gått väldigt bra . Man gick ut med en omvänd marknadsförning precis innan öppning där man ville klargöra att det bara är en halvt bad man öppnat.  Och inte en helt ny jättestor arena, för att folk ändå ska få möjligheten att bada. Ulf tyckte att de har lyckades med marknadsförningen för första veckan har inte varit hysterisk, men det har ändå varit gott om folk. De har kunnat tillmötesgå och ta hand om de människor som kommit och besökt dem på ett bra sätt.

– Vi hade räknat med 2500 personer första veckan och så när som på 100 personer har det slagit in. Det är jätte kul att det fungerade, säger en glad Ulf.

Med det nya badet vill man få till en bra friskvårdsanläggning, satsar på att kunna ha många gruppaktiviteter och samarbeta med många olika föreningar.

– I min värld skulle jag vilja att Sundsta blir en ledande anläggning i Karlstad där man utöva det mesta för att hålla kroppen i trim. Där man kan må bra, utföra det man vill och kunna slappna av, stressa ner och ändå vara fysisk aktiv. Det ska passa så många som möjligt och med den här avdelningen vi nu bygger så kommer det kunna bli så, berättar Ulf.

Är Ulf Jangentorp nöjd hittills då, med premiären och tiden efter den?

– Jag tycker det nya badet är fantastiskt! Alldeles lagom och inte för stort eller för liten, utan alldeles perfekt för Karlstad, avslutar Ulf Stolt.

Text och Foto: Joanna Halvardsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s