Ett av Sveriges viktigaste företag

Sveriges viktigaste service företag, kan det vara Samhall? Så vill de beskriva sig själva i alla fall. De är ett företag som pysslar med såväl städ, tvätt som fastighetsunderhåll.

Samhall är dessutom ett aktiebolag och de måste ha en ekonomi i balans för att kunna bedriva verksamheten. Men Samhall delar inte ut någon vinst till ägarna som är staten till skillnad mot andra företag. Här återinvesterares vinsten istället i företaget.

Vilka jobbar på Samhall?

Många av de som jobbar där har någon form av en funktionsnedsättning. Andra har varit utbrända, somliga har psykiska funktionsnedsättningar, någon kanske har haft det jäkligt svårt att få jobb. Alla har dock en gemensam sak och det är att de har någon form av arbetsförmåga. Ser man saker från den ljusa sidan så väljer man att se funktionen istället för hindren.

Varför samarbeta med Samhall?

Företaget anser sig ha många nöjda kunder. Anledningen menar de är att de har kompetent personal, som levererar hög kvalité. Tro inte bara för att de har någon nedsättning att kunden accepterar sämre kvalité, för det gör de väldigt sällan. Där är det ingen som tar någon hänsyn till om du är sjuk eller inte utan där är det att man gör ett bra resultat för företaget som beställt tjänsten. Samhall säger att de producerar en kombination av kundnytta, samhällsnytta och medarbetarnytta som inget annat företag kan matcha.

Vilket är Samhalls uppdrag?

De ska utveckla personer med funktionsnedsättning genom arbete och genom att producera efterfrågade varor och tjänster på en konkurrentsatt marknad. Samhall ska arbeta för att de som jobbar där rekryteras av andra arbetsgivare.

Hur får man lön på Samhall?

Arbetsgivare som anställer en person med nedsatt arbetsförmåga kan kompenseras ekonomiskt, genom exempelvis lönebidrag. Syftet med lönebidrag är att underlätta för personer som har det svårt att konkurrera med andra. Arbetsförmedlingen ansvarar för vem som kan få lönebidrag och de beslutar stödets storlek och stödperiodens längd. Allt detta är väl ett bra sätt för att alla ska kunna jobba oavsett om man lider av något problem.

Avslutningsvis kan det vara en idé att berätta att Karlstads kommun återigen gett Samhall förtroende att sköta inköp och distribution av dagliga varor till pensionärer.

Avtalet sträcker sig i över tre års tid med möjlighet till förlängning till ytligare två år. Jobbet innebär 18 heltidstjänster och detta omfattar i sin tur inköp och distribution av dagligvaror. Dessa varor går senare först och främst till cirka 400 pensionärer Att Karlstads kommun återigen anlitar Samhall är ett bevis på att de gjort ett bra jobb.

Text: Christer Adrian

Källa: Samhall, frågor och svar

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s