Månadens tips!

The Bank Job
DVD, Bluray

1971 begås ett av Storbritanniens mest spektakulära bankrån. Huvudpersonen, smågangstern Terry, får ett erbjudande om att delta i rånet. Vad han inte vet är att i ett av bankvalvets fack finns komprometterande bilder på en kunglighet i en minst sagt prekär situation. Dessutom finns där dokument som visar att prominenta politiker är flitiga besökare på Londons mest exklusiva bordell. Det finns mäktiga krafter i regering och kungahus som vill åt fotona och de besvärande uppgifterna.  Genom att använda rånarligan som omedvetet verktyg, är tanken att alla snaskiga detaljer ska hamna i maktens händer. Filmen bygger på verkliga händelser men filmskaparna har tagit sig friheten att spekulera fritt i vissa avseenden. Trots det, är The Bank Job en underhållande film som med fart, fläkt och kvick dialog som håller fast tittaren till slutet.

 Text: Henrik Sjöberg

Margot
Bok
Bengt Ohlsson,
Brombergs bokförlag

För en tid sedan stormade det en del runt Bengt Ohlsson, då han via DN bredbent ställde frågan huruvida kulturen måste vara vänster. Efter allt var sagt och gjort skulle man nästan kunna tro att han inte hade gjort något annat än att riva upp diskussioner mellan Södermalms chica kulturradikaler kontra stadens alliansröstare.

I Margot är det dock lätt att konstatera att Ohlsson har tagit ett kliv bort från detta, mot det han kan bäst. Och Wallströms öde är mer eller mindre en urtypsfond för intressant läsning, då hon är populär långt utanför de egna leden.

Det blir förstås en del politik, men desto mer om livet som särskild representant för FN, om Kåge och familjen. Tyvärr är Ohlsson lite för närvarande i denna bok, vilket tar fokus från den som borde vara huvudperson. När den är som bäst sipprar dock en värme ut från trycksvärtan, för att teckna ett verkligt människoöde. Själv fastnade jag till viss del för familjebeskrivningarna, vännerna och kombinationen av stort ansvar och ensamhet.

 Text: Robert Halvarsson

The XX – Coexist
CD

Minimalisk atmosfärisk popmusik i en melankolisk förpackning, på det sättet skulle man beskriva The XX:s musik. Med enkla medel skapas en stor rymd som rymmer stora känslor. Tillsynes enkla gitarriff ekar tillsammans elektroniska beat till texter om olycklig kärlek . Det är storlagen musik men samtidigt mycket intim. Och det är väldigt bra och mycket eget.

Nu när hösten kommer smygande med dimmiga eftermiddagar som sakta försvinner i den mörka kvällen, passar The XX:s lugna och sköna musik som vän, ett passande soundtrack för den mörka årstidens dunkla dagar.

Den engelska trion The XX har hyllats i sitt hemland England. Den engelska musikpressen har en tendens att ibland tokhylla nya grupper. I fallet med The XX har det inte varit annorlunda. Sedan får framtiden avgöra huruvida om Coexist är ett mästerverk eller inte.

 Text: Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s