Ögonblicket gör tjuven

Många personer har olika läkemedel hemma, några är inte intressanta ur stöldsynpunkt, medan andra är mycket intressanta. Hur kan man skydda sig?

Det är inte ovanligt att personer, i synnerhet inom psykiatrin, har många olika läkemedel. Dessa kan ibland vara narkotikaklassade, såsom bensodiazepiner som Sobril, Stesolid och Xanor, eller ADHD-mediciner som Concerta och Ritalin. Om dessa används i förskriven mängd fungerar de mycket bra, men om man tar många så fungerar de ibland för bra; man blir beroende. Andra stöldbegärliga medel är smärtstillande medel till exempel Morfin, och avvänjningsmedel som Subutex.

HUR SKYDDAR MAN SIG PÅ JOBBET?

Det är inte bara personen själv som kan missbruka läkemedel, ofta fungerar detta bra då personen vet att om han eller hon missköter sig så tas medicinen bort. Men det svåra kan vara att skydda sig mot stölder av läkemedel. Hur ska man förvara sina mediciner hemma och på jobbet för att undvika att de blir stulna?

Prioritering nummer ett är att aldrig ha onödigt mycket mediciner med sig när man vistas borta, i synnerhet på jobbet med obevakade väskor, med mer mediciner än vad man behöver som dagsdos, det bästa är att inte ha med sig mediciner alls, alternativt att ha dem i fickan, det finns mindre askar man kan använda. Man ska aldrig ta med hela askar med tabletter.

Det är viktigt att man undviker att tala om att man har mediciner, i synnerhet vilken typ, där som man umgås i sammanhang med personer med problem, personer som har svårt att hålla fingrarna i styr och därmed genom läkemedelsstöld riskerar att förstöra både för sig själv och för den som är brottsoffer, dvs. han eller hon som blir av med sina läkemedel.

HUR SKYDDAR MAN SIG HEMMA?

Om man inte vill överdriva och inte släppa in besök alls, så har Apoteket metallskåp eller burkar som man kan låsa med hänglås, stabilare medicinskåp finns hos flera företagare. Visserligen kan då en elaksinnad besökare ta med sig hela skåpet och gå men det är osannolikt att någon kan smuggla med dig ett helt skåp, och de skyddar barnen från att få i sig onyttigheter.

Viktigast är att inte låta mediciner stå framme, möjligheten gör tjuven. Chansen är stor även för besökare, det är lättare att ”bara” ta en karta roliga tabletter ur badrums- eller köksskåpet, än att ta med sig hela skåpet. Även ApoDos-förpackningar lär vara säkrare än doseringsask, på så sätt att man inte kan plocka ut enskilda tabletter utan att ta hål på varje påse för de olika doseringstillfällena.

Dessutom: släng alla de mediciner du har som du inte längre behöver. På apoteken finns särskilda påsar för dessa, fråga!

 

Text : Maria Lundby Bohlin
Foto:Robert Olsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s