Självmord i Värmland

Sveriges television (SVT) har gjort en kartläggning av antalet självmord mellan åren 2000 till 2011 i Sverige.

Självmord är ett stort folkhälsoproblem som påverkas utav det omgivande samhället. Det är 1400 personer som begår självmord varje år i Sverige, i Värmland tog 2011 hela 48 stycken personer sitt liv. Värmland har den högsta självmordsstatistiken i form av 16,5 självmord per hundra tusen invånare, följt av Jämtland och Gotland.

– Det här är glesbygdslän med arbetslöshet och utflyttning och med liten folkrörelsetradition, säger Lars Jacobsson, professor i psykiatri till SVT.

Minst antal självmord har Västerbotten, i form av 9,8 självmord per hundra tusen invånare.  Lars Jacobsson menar att det kan bero på ett arv från folkrörelserna som gjort att man haft ett starka sociala nätverk där. Att det finns en känsla av gemenskap i samhället betyder mycket för att motverka självmord.

Anita Gustafsson som är psykiatrisjuksköterska Karlstads kommun säger följande om självmorden i Värmland till ASP Bladet:

– Det är svårt att veta vad som gör att Värmland ligger högst bland självmord i Sverige. Men en av orsakerna kan vara att det är svårt med arbete, främst då i småorter. Företag läggs ner, småorter ”tappar” livsgnistan vilket också påverkar invånarna i dessa orter.  Att inte känna sig meningsfulla, att inte vara i ett sammanhang under lång tid påverkar oss människor negativt. Att vara i ett sammanhang kan ju vara av olika karaktär, familj, vänner, arbete, sysselsättning, skola, fritidsaktivitet.

 Psykisk ohälsa bakom ökade risker

Gustafsson pekar även på hur psykisk ohälsa kan vara kopplad till självmordsförsök.

– Det handlar också om den enskilda människans mående där man vet att psykisk sjukdom ökar risken för självmord.

– Att förebygga självmord är ett mycket viktigt arbete och där finns det många som kan delta, sjukvården, räddningstjänsten, kyrkan, skolorna men också vi som enskilda personer. Att vi vågar prata med någon av våra vänner som vi ser är nedstämda att våga ställa frågan om de inte vill leva längre. Det kan vara den frågan som gör att de inte väljer att avsluta livet.

Gunilla Wahlén som är förbundsordförande i föreningen SPES, Suicidprevention och Efterlevandes Stöd, säger följande om orsakerna till Värmlands höga placering i SVT:s undersökning.

– Det är svårt att med säkerhet säga varför det är höga suicidtal i just Värmland. Statistiskt kan man se flera samverkande förklaringsfaktorer. Det är fler män än kvinnor som tar sitt liv, är mannen dessutom äldre och ensamboende ökar risken. Medelådern är högre i Värmland – de äldre stannar, de unga flyttar. Vi vet att det är viktigt att tala om självmord och att söka hjälp när man mår dåligt – jag tror att äldre ensamstående män har svårare att berätta om sina tankar än de med ett fungerande socialt nätverk, som har familj och arbetskamrater.

Tommy Lindh är pressinformatör på polismyndigheten i Värmland, han menar att till självmorden i Värmland kan vara kopplade till sociala problem, varav han framförallt lyfter fram drogmissbruk:

– Det är oroande. De flesta självmord och självmordsförsök som hanteras av polisen är relaterade till ett mer eller mindre långvarigt missbruk. Ofta i form av ett blandmissbruk. Fler och fler unga människor tenderar att skada sig själv, vilket i de flesta fall inte kan härledas till ett långvarigt missbruk.

– De flesta självmordsfall som jag har haft kontakt med i tjänsten är missbrukare. Skälen till att de hamnat i ett missbruk är många och varierande. Ett missbruk som leder till ensamhet och isolering samt en känsla av att vara utstött från samhället är en vanlig s.k. ”trigger” till ett självskadebeteende. De som inte tillhör den kategorin har i de flesta fall redan en diagnos på psykisk sjukdom.

 Vad kan man göra för att förebygga självmorden i länet?

– Förhindra att unga människor hamnar i ett missbruk och erbjuda hjälp åt dem som befinner sig i ett missbruk.

Ingegärd Lindqvist är verksamhetschef på psykiatriska öppenvården i Karlstad, hon säger att man bara kan spekulera om orsakerna till självmord. Värmland är ett skogslän med glesbygd och med arbetslöshet.  Hon menar att självmord är ett viktigt område och man måste hjälpas åt för att få bukt med orsakerna till det. Det är viktigt att psykiatrin, skolhälsovården, kyrkan och polisen samarbetar runt dessa frågor. Man har ett projekt i norra Värmland om dessa frågor.  Man måste få till ett bra socialt nätverk omkring sig, säger hon.

Text: Olle Stagnér
Foto: Per Rhönnstad

Normal
0

21

false
false
false

SV
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s