Månadens tips!

hendricks-barbara-min-rost

Barbara Hendricks – Min röst, Minnen
bok

Barbara Hendricks är en musikalisk gestalt med flera strängar på sin lyra. Främst är hon erkänd sångerska och världskänd sopran. Hennes repertoar är bred och består bland annat av klassisk musik, men innefattar även spritrituals och jazz. Hon är också aktuell med en självbiografi som kommer i formen av en oerhört elegant utgåva, signerad Leopard förlag.

Berättelsen som här förtäljs är en fascinerande resa, från hjärtat av den amerikanska segregerade södern, till världsscenerna och erkänt artisteri. Raderna här utstrålar en självklar integritet och detaljrikedom. Däremot hade jag ibland önskat mig bredare penseldrag och tankar, samt möjligtvis något mindre tyngdpunkt på att få med lejonparten av alla de händelser som präglat Hendricks rika liv.

När Min röst är som bäst blir den till en sällsam amerikansk historia. Ett fint komplement är också CD-skivan. Här får vi ett utsnitt av hennes repertoar, som tolkningar av Schuberts Ave Maria till Billie Holidays klassiska jazz i form av Don’t explain. De vittnar om att hon kan betrakta sig ha lyckats i sitt mål att bli en sann konstnär, det ideal som hon håller så högt.

Text: Robert Halvarsson

expendables-2-movie-poster-arnold-schwarzenegger

The Expendables 2 (2012)
DVD

I The Expendables 2 samlas återigen den gamla skolans actionhjältar för att utbyta one-liners, bada i testosteron och skjuta med stora puffror. Denna gång med fler (ö)kända actiongubbar, explosioner och snabbare tempo. Vi snackar muskelmän som Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Jason Statham, Dolph Lundgren, Jet Li, Chuck Norris och Sylvester Stallone som återigen axlar huvudrollerna.

Handlingen är en bagatell i sammanhanget, precis som sist. Mr Church (Willis) anlitar Barney Ross (Stallone) och hans pangpang-gäng för att hämta upp en pryl från ett kraschat flygplan i Ryssland, vilket leder dem vidare till skurken Vilain (Van Damme) och hans hejdukar som bl.a. tvingar bybor att arbeta ihjäl sig i en plutoniumgruva.

Den våldsamma inramningen till trots är detta en högst självmedveten film som inte tar sig själv på största allvar. Det känns som rätt väg att gå och det är härligt att se gubbarna drabba samman som om det vore 1985. I slutändan är det ju faktiskt därför man ser The Expendables 2. Högt tempo, snyggt och våldsamt, tunn story, ådriga män och torra tuffingskämt gör detta till en mycket underhållande film för den som upphetsas av tanken på 80-talets actionhjältar samlade i samma rulle, och vill stänga av hjärnan för en stund.

Text: Martin Bäckström-Ledin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s