”Samverkan är viktig”

Tidiga insatser är av yttersta vikt. Genom dem kan man i bästa fall förmå att bryta missbruk innan det har hunnit eskalera. Detta kan kräva god samverkan mellan fler än en huvudman. Om detta pratade bland annat Ulf Wahlgren om, som är projektledare inom Beroendecentrum i Stockholm.

Wahlgren inledde diskussionen genom att berätta en kortare berättelse om samverkansfrågan, utifrån ett möte med Sveriges justitieminister. Ministern frågade honom om det kunde vara en fördel att lagstadga fram bättre samverkan. Då konstaterade denne vad som kanske är uppenbart för de som jobbar ute i olika verksamheter:

– Ett problem som dyker upp för oss är alltid det här med pengar. Om ni lagstadgar om mer samverkan så kommer det säkert att krävas ytterligare lite pengar för att organisera det och klara av det, berättar Wahlgren.

Men man kan samverka både i stort och smått, med eller utan lagar.

– Att få folk att sluta använda droger har exempelvis varit en av de anledningar till att vi samverkar, och när man ska försöka dra igång det här kan man försöka skaffa olika perspektiv på vad samverkan kan innebära, säger Wahlgren.

Större insyn

Den kanske viktigaste frågan är tämligen enkel, men möjligtvis lätt att glömma bort när vi talar om flera komplexa organisationer och system som ska dra i samma riktning. Blir patienternas, brukarnas eller klienternas liv bättre av större samverkan?

Några förslag gavs till smidigare samverkan. En deltagare kommenterade att det kan vara bra att ha insyn i den andra partens organisation;

– Det finns en risk att man bygger in en tröghet annars, om man inte får den här insynen, berättar Wahlgren.

Smidighet och öppenhet är ju dessutom det man vill ha. Det är både till fördel för de som arbetar med frågorna, och de som i slutändan är de som är själva målgruppen för den drogpreventiva verksamheten.

Text: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s