Känner ni någon som dricker för mycket?

Men vad gör ni åt det? Ingenting, eller törs ni ta diskussionen med personen som dricker för mycket alkohol? Förmodligen blir det en jobbig diskussion, men den blir kanske en vändning och en räddning för den som dricker för mycket alkohol. Enligt en undersökning i tidningen Metro känner upp till 51% en person som dricker för mycket.

Detta enligt en svensk undersökning återgiven i Metro den 13 november. Av dessa uppger hälften att de känner en stor oro för någon.

Min fråga är: vad gör ni åt sådant här? Det värsta ni kan göra är att bara stå och titta på och sen snacka skit bakom personens rygg. För det tror jag många gör. Nej, det enda rätta är att konfrontera personen. Denne kommer säkerligen ställa till med en scen, försvara sig och tycka du en idiot som anklagar just honom eller henne, men jag kan lova att personen får sig en rejäl tankeställare som kan vara början till något bra.

Att ta steget och berätta om sin oro för den som dricker är svårt för många. Jag förstår att det kan vara svårt, men tänk om den som dricker ställer till med något? Det kan handla om att personen ställer till med en olycka som drabbar både den egna personen,  någon annan eller gå så långt så som att supa ihjäl sig.

Tänk om ni då bara stått och sett på, tänk vad ni kommer ångra att ni inte tog konfrontationen. Den kommer bli jobbig för båda parter och förmodligen kommer den anklagade förvara sig med näbbar och klor och tycka att du är en stor idiot som kommer med så sjuka anklagelser. Men med lite distans, så kan jag nästan lova att den här personen kommer att tacka dig.

Bry dig

Grejen är att en personen som dricker för mycket, ofta vet om det själv. Om då några ord från en vän eller närstående kan vara knuffen till att personen börjar tänka sig för, är det då inte värt lite bråk? Det gäller att inte vara feg. Fler måste våga säga ifrån.

Säg ifrån framför allt därför att du bryr sig. Det tror jag kan vara den största betydelsen för den som dricker. Sociala faktorer och påtryckningar sägs vara vanligaste skälet till att folk slutar dricka. Sen är det väl så att man bör ha en relation till den man säger till, för annars tror jag inte personen bryr sig.

Hur gör man?

Många tycker att det är svårt, och visst är det ett övertramp att säga till någon att sluta dricka, eller att någon dricker för mycket. Men om man förmedlar att man känner oro, erkänner att man kan ha fel, men att man är beredd att hjälpa personen så kanske det inte blir så farligt.

Sedan finns det ju sätt som är mindre bra. Att säga, ”jag vet att du är alkoholist och jag tycker att du ska gå till AA”, kanske inte blir så bra. Använd inte fackuttryck utan tala till personen som en god vän, så tror jag allt går ganska smidigt. Så sitt inte bara där och tänk utan våga säga till, för ni är ändå 51 % som känner någon som dricker för mycket.

Text: Christer Adrian

Källa: Metro

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s