Förebyggande åtgärder saknas

Det saknas ett förebyggande och systematiskt arbete i hälften av Sveriges kommuner, för att motverka psykisk ohälsa på jobbet. En kartläggning från kampanjen Hjärnkoll pekar på detta.

Kommunerna är tillsammans en av landets största arbetsgivare, men saknar ofta information om hur sina medarbetare mår på jobbet. Endast sex av tio kommuner, 63 procent, har gjort en inventering av existensen av psykisk ohälsa bland kommunens medarbetare.

– Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående eller arbetskamrat. Kommunerna som tillsammans är en av Sveriges större arbetsgivare, bör lägga större vikt vid att arbeta systematiskt med att förebygga och upptäcka psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll i ett pressmeddelande.

De kommuner som faktiskt har utbildat sina chefer om psykisk ohälsa, är jämförelsevis bättre på att ha rutiner och riktlinjer för att hitta tecken på ohälsa hos sina anställda. Utbildningsnivån hänger ofta också ihop med större ambitioner för att förminska psykisk ohälsa. 65 procent av de utbildade personalcheferna berättar att deras egen kommun arbetar mot psykisk ohälsa. Till skillnad mot de 34 procent av personalcheferna som inte utbildats.

– Det är väldigt viktigt att arbetsgivare tänker på det här med psykisk ohälsa på sina arbetsplatser. Medarbetarna mår väldigt bra av att veta att de har stöd hos arbetsgivaren för att kunna prata om en psykisk ohälsa, säger Mia Carlström som arbetar för kampanjen i Karlstad i en intervju med Sveriges radio Värmland.

Och Projektledaren Rickard Bracken håller med Mia:

– Alla kan göra något för att motverka psykisk ohälsa och för att personer som lever med psykisk ohälsa ska slippa diskriminerande attityder och bemötande. Kommunerna bör i sin roll som arbetsgivare satsa på att utbilda chefer och arbeta mer förebyggande.

Text: Joanna Halvardsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s