Koll på den sociala vetensskapen

På socialvetenskap.se samlar man forskning, nyheter och debatter från all de stora lärosätena i Sverige samt flera från utlanden. Man har också samlat alla utbildningar inom socialvetenskap och socialt arbete.

ASP Bladet tipsar i detta nummer om ett antal forsknings- och utredningsrapporter som socialvetenskap.se har uppmärksammat, varav flera går att läsa utan kostnad. Kanske kan något av dessa arbeten utgöra god källa till internutbildning för socialarbetare?

Alcohol Use and Secondary Prevention in Psychiatric Care

Christina Nehlin Gordh

Med tanke på att den regelrätta psykiatriska vården ligger på landstingens område, samt arbete med missbruk ligger på kommunerna, kan denna rapport vara av intresse för både socialsekreterare och personal inom psykiatrin.
Forskningsrapporten finns att hämta här: http://tinyurl.com/akqk2ra

Kommunernas arbetsmarknadsinsatser

Sveriges Kommuner och Landsting

Hur många fick hjälp av de olika Jobbcentersatsningarna förra året och hur organiseras kommunernas arbetsmarknadssatsningar? SKL genförde 2012 en enkätundersökning över vilka insatser som gjordes och hur de utformades. Undersökningen är nu sammanställd i en rapport som kan hämtas här: http://tinyurl.com/aqeft6f

Förändringsprocesser i samband med missbruksbehandling – vilka faktorer beskriver klienter som viktiga för att initiera och bibehålla positiva förändringar?

Ninive Von Greiff och Lisa Skogens

Ifall klienten/brukaren har lyckats få till en positiv förändring i sin vardag, hur får man dem att hålla i den positiva förändringen? Här en forskningsrapport som under söker detta. Du hittar den på följande adress: http://tinyurl.com/bym4dvy

Compulsory Commitment to Care of Substance Misusers: International Trends during 25 Years

Magnus Israelsson och Arne Gerdner

Hur ser det ut internationellt sett med tvångsvård av missbrukare? Har det ökat eller minskat och vilka trender har det funnits i tvångsvården. Den här forskningsrapporten kan nog ge svaret.

Du hittar den här: http://tinyurl.com/ayanbvt

Politicians’ priorities and the determinants of priorities in the Swedish social services

Marie Wörlén
Ja, hur är det nu politikerna prioriterar i socialtjänsten? Marie Wörlen undersöker detta i denna forskningsartikel.
Du hittar den här: http://tinyurl.com/anjlqks

 

 

The evaluation of quality in social-work practice

Björn Blom och Stefan Morén

I denna teoretiskas artikel diskuterats kvalitén på vården i relation till den arbetspraxis som finns bland socialarbetare.

Du läser mer här: http://tinyurl.com/bkaoyc5

Text: Johan Holst

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s