Nya ekonomiska ramar för socialförvaltningen

Att ta del av de nya ekonomiska ramarna kring Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är en dramatisk läsning. Flera besparingar är fastslagna, bland annat ska tolv tjänster bort. ASP Bladet guidar läsaren till förvaltningens nya läge.

Utöver minskningen av antalet tjänster, trimmas även ramarna för försörjningsstöd och lägre budget för förvaltningen som helhet. Detta får konsekvenser som kan vara svåra att överblicka, vid första anblick. Därför tog ASP Bladet kontakt med Kristin Johansson, ekonomisk chef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, för att fråga henne hur man bäst ska förstå det nya läge som förvaltningen står inför.

Hon avdramatiserar till viss del de förändringar som har genomförts eller kommer att ske. Framförallt står de inför ett bättre läge i år, än föregående, förvaltningens generella ekonomiska läge efter de svåra åren 2008 och 2009 har även läsare av ASP Bladet tidigare kunnat få ta del av i tidningen.
– Vi har ett mycket bättre läge i år. Det här sista året har alla de besparingar vi har beslutat ger full effekt. Vi har lyckats få ihop ett överskott 2012 i verksamheten, berättar Johansson.

Läget är dock inte lika ljust när det gäller just försörjningsstödet för 2012. Stödet släpade med ett underskott under förgående år. Frågan är om det inte är budgetramarna som är lågt satta, detta menar Kristin Johansson är en bidragande faktor till just denna budgetposts problem. Dessutom har förvaltningen gjort en prognos att det riskerar bli ett underskott under verksamhetsåret på 35 miljoner kronor.
– Detta beror på att man har en tilldelad ram som alldeles för låg. Jag tror att både politiker och tjänstemän är medvetna om att vi har det svårt att klara den ram som vi är tilldelade, säger Johansson.
En bidragande orsak varför försörjningsstödets kostnader har ökat, är att kommunerna i dagsläget tar kostnader som tidigare har varit knutna till Försäkringskassan. Detta i sin tur beror på att den statliga myndigheten har infört hårdare regler, som man tillämpar i synen på vem som är behörig för ekonomiskt stöd vid sjukdom eller ohälsa.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningens budget sänks under 2013. Denna sänkning går från drygt 395 miljoner för 2012 till 391 miljoner kronor 2013.

Inga varsel
Till följd av sänkningen av de lägre anslagen man har mottagit, så har Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutat om ytterligare nedskärningar med 8,5 miljoner kronor 2013. Försörjningsstödet har en ram på cirka 66,7 miljoner kronor för 2013. Detta är en sänkning på ca 10,3 miljoner kronor från 2012 då försörjningsstödet hade en ram på cirka ca 77 miljoner kronor.

– Det är ingen som blir varslad, utan vi löser detta genom att man som anställd får andra arbetsuppgifter istället, säger Johansson.

Får man behålla det överskott förvaltningen har genererat finns det dock hopp om att kunna behålla några tjänster.

Text: Johan Holst och Robert Halvarsson
Foto: Henrik Sjöberg

Nya satsningar
Det är inte alla verksamheter som får mindre ekonomiska medel. En del satsningar görs samtidigt, där budgetar i praktiken ökar. Kommunfullmäktige har beviljat extra anslag för vissa projekt inom Arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

De projekt som får ökade anslag är:
Kommunens ”Tak över huvudet”-garanti stärks samt även andra bostadssociala verksamheter, genom en ökning med 10 miljoner kronor. Arbete mot hemlöshet får 3 miljoner i extra anslag. Jobbskapande åtgärder och försörjningsstöd ökar med 9 miljoner.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s