Månadens tips: Handbok för psykon och Skyfall

SkyfallSkyfall – James Bond is back

Visningen av den nya James Bond-filmen på landets biografer innebär att 23 bondfilmer har visats sedan premiären 1962. I år är det 50-årsjubileum för filmerna.  Filmens namn Skyfall anspelar på karaktären James Bonds föräldrahem i Scottland. Regissör är Sam Mendes, som har gott rykte att göra bra filmer.

Handlingen innebär att en före detta agent vill hämnas på den mystiske M, Bonds chef, genom att avslöja hemliga agenter. Skurken tränger in i Mi-6 datasystem och kan på så sätt avslöja de hemliga agenterna. Bonds uppdrag blir att stoppa honom till varje pris. Boven hade blivit sviken av M och vill döda henne. Den våldsamma upplösningen sker i Bonds föräldrahem Skyfall. Andra inspelningsplatser för filmen är Istanbul och Shanghai. Daniel Craig om spelar James Bond är en trovärdig skådespelare. Roligt för oss svenskar är att medbrottsling till huvudskurken är den svenske skådespelaren Ola Rapace.

Text: Olle Stagnér

 

Handbok för psykon av Tove LundinHandbok för psykon

Nyligen har det utkommit en bok vid namn ”Handbok för psykon” vilken, liksom sin titel, är en lättläst och spetsigt skriven bok som ger mycket reda i den komplicerade röra av begrepp, hjälp, diagnoser, bidrag, arbetsmarknadsinsatser och annat som rör sig runt samhällets ”psykon”. Titeln är givetvis skämtsam och betecknar personer med psykiatriska diagnoser, vilka enligt min syn lär ha mycket god användning utav denna bok, oavsett om man är nydiagnosticerad, eller om man har haft några år i ”branschen”.

Tove Lundin har själv ADHD och bipolär sjukdom typ 1 och skriver utifrån sin situation, men läsaren behöver definitivt inte ha dessa diagnoser för att ha nytta av texten. Boken är skriven så man behöver inte läsa hela, utan man kan titta i innehållsförteckningen och snabbt hoppa till det kapitel som man är intresserad av, har man tid på bussen att läsa så passar den att läsa hela då den är peppande, mycket underhållande och avdramatiserande kring psykisk sjukdom.

Text: Maria Lundby Bohlin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s