Grön Rehab i praktiken

Uppsatsen ”Grön rehabilitering – En väg till hälsa?” skrevs hösten 2010. ASP Bladets reporter fick en pratstund med Susanne, Inger och Christina som arbetar på GrönFramtid i Karlstad, med just Grön Rehabilitering.

Verksamheten startades av Lotta Ericsson, handledare var Annika Olsson. Från början lydde verksamheten under Karlstads kommun, men sedan några år tillbaka är det ett kooperativ. Även om kommunen finns kvar i bilden, har de ingen makt att påverka verksamheten. Det är i första hand Inger och Christina som arbetar med deltagarna och Susanne arbetar administrativt och med många praktiska saker.

Vår reporter kom några minuter före utsatt tid och fick ett varmt välkomnande av alla tre. Vi började med en rundvandring. Första lokalen var ett ljust rum, där allt gick i vitt, på den lilla bokhyllan i hallen brann ett ljus, även det vitt och kontoret gick också helt i vitt. Även om huset bara låg några meter från E18, hördes inget trafikbrus, inte ens från stora långtradare. Vi satte oss vid köksbordet, där det var lite färg, inte bara vitt, men det gav ändå ett lugnande intryck. De berättade för vår utsända reporter följande:

– Deltagarna kommer hit vid 9-tiden alla vardagar, utom onsdagar, då vi äter gemensam frukost. Vi lyssnar till hur de mår, vad de har för önskemål om vad de vill göra under dagen. Vi har en plan, men den följs inte alltid till punkt och pricka. Vi är öppna för förändringar. Skulle någon vilja gå ut och gå på promenad, kanske andra vill arbeta med växter. I så fall delar vi upp oss. Deltagarnas bästa kommer i främsta rummet. Det är viktigt att vi ger ett lugnt intryck, så att de inte känner sig stressade och inte har en massa ”måste-krav” på sig. Så, utan att säga för mycket, så längtar deltagarna hit. Inte bara för en chans att få lämna hemmet.

Vilka är det som kommer hit och vem skickar hit dom?
– Först och främst är det de som gått in i väggen, är sönderstressade och utbrända. Oftast är det arbetsgivare, men även Karlstads kommun skickar hit deltagare. Vårt upptagningsområde är hela Värmland, så även Arvika och Grums skickar hit deltagare.

Kostar det något att vara med som deltagare, och vem betalar det i så fall?
– Det är arbetsgivaren eller kommunen som betalar för själva deltagandet, men frukosten är gratis.

Har det blivit några större förändringar sedan uppsatsen skrevs?
– Inte mycket nytt har hänt sen dess. Det är fler deltagare, allt fler får upp ögonen för Grön Rehabilitering och att det märks att det finns ett ökat behov. I stället för att skicka en arbetstagare till en tvåveckorskurs i avstressning för 15.000, skickar de hit dem i stället. Det tar längre tid, men vi jobbar verkligen på djupet. Vi har inga deltagare som kommit tillbaka, vilket tvåveckorskurserna har. Det finns ett ökande intresse, men det känns ändå lite trögt emellanåt.

Umgås deltagarna privat också? Eller ses de bara här?
– De har tagit varandras telefonnummer, så de har telefonkontakt med varandra. Några gånger händer det att deltagare träffas och umgås privat, men det är inget vi lägger oss i.

Tack för att ni tog er tid att träffas.
– Tack själv.

Innan vi skiljs åt visar de upp ”kuvösen” där de har sticklingar, sådda frön och blommor som väntar på att planteras i trädgården. Vi går över till Gemet där de har olika planteringar och två växthus. ASP Bladets reporter var där i en timme och bara under den timmen infann sig ett stort lugn.

Text: Liselotte Frejdig

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s