Lär dig tänka positivt och må mycket bättre

Om du känner dig nere och mår dåligt kan det ta några år att ändra negativa tankar till positiva tankar, för den som mår mycket dåligt kan ”några” år kännas som en väldigt lång tid. Men tänk på alla de år som du kanske har gått och mått dåligt, är det inte bättre att bryta det negativa tänkandet, hellre sent än aldrig?

Det räcker med att betänka små saker i början, som du kan känna glädje över, exempelvis att du själv kan gå ur sängen på morgonen utan att behöva invänta hjälp. Ligg kvar i din säng och funderar över hur det skulle vara, att behöva ligga där varje morgon och vänta på att någon ska komma för att hjälpa dig, du kanske är både kissnödig och törstig, men du tar dig inte någon stans för att hjälpen inte har kommit än. Ligg och känn efter i hela kroppen och tillåt dig känna den sköna känslan över att du själv bestämmer över när du vill gå på toaletten eller gå upp för att göra ditt morgonkaffe.

Jag bröt mitt negativa tänkande genom att vandra i skogen, först sökte jag mig till skogen för att få vara ensam med mitt ältande, kring hur synd det är om mig, hur missförstådd jag är och hur allting alltid drabbade stackars mig, som redan är så trampad på. Nästan hela min vardag gick åt till att hålla lågan vid liv, över hur aldrig det var någon som förstod mig… Jag, denna utsatta stackars människa, och så vidare.

Men en dag när jag gick där i skogen och funderade så fick jag höra fåglarna som satt och sjöng i träden runtomkring mig. Det var första gången jag orkade ta in deras kvitter. Det lät så vackert så jag blev alldeles tårögd av den vackra fågelsången. Jag började tänka vilken tur jag har, som kan höra fåglarna kvittra. Det var min första positiva tanke på väldigt länge. Där började jag mitt sakta trevande, tillbaka till livet och den jag är i dag. Det har tagit cirka tio år, men för varje dag jag kunde tänka en positiv tanke, närmade jag mig mitt tillfrisknande steg för steg.

Det var många gånger som jag föll ner tillbaka i min grop, men den blev grundare, ju starkare jag blev. Till slut ramlade jag inte ner i den lika ofta och slutligen tog jag mig runt gropen istället för att falla ner i den. Jag är mycket starkare och gladare idag än jag någonsin varit i mitt liv.

Vänd perspektivet
Nu när du läser det här kanske du tänker: det är inte så lätt, jag hade ju en taskig uppväxt. Det hade jag också, men med tiden har jag lärt mig att plocka fram det positiva jag har med mig från min barndom. Den är en del av mitt liv som har format mig till den jag är i dag. Jag har många gånger tänkt: Om jag hade sluppit att vara mamma till min egen mamma. Om jag sluppit att vara mobbad och slagen i skolan, det som gjorde mig till en blyg och rädd person. Tänk om jag sluppit att vara på barnhem. Då kanske jag hade varit en välutbildad arkitekt idag.

Om jag hade förstått tidigare i livet att jag kunde tänka positivt, att det är jag som bestämmer hur jag ska må, hade jag kanske haft mitt drömyrke nu. Då hade jag lagt ner all energi på att utbilda mig istället för att lägga energi på att må dåligt. Jag valde istället en krokig väg som tog mycket energi av mig. Jag kunde inte släppa greppet om min egen smärta, därav många felval i livet av partners med mycket bråk och andra dåliga beslut. Jag ägnade dagarna till att överleva istället för att njuta av livet.

Allt på grund av hur jag mådde och jag skyllde på andra hur mitt liv var, istället för att ta tag i det och göra något åt det. Man gör det så svårt för sig, när det kan vara mycket enklare att leva. Jag kan hålla med till en viss del att allt som händer kan man inte styra över, som död och olyckor. Om du slipper sådana erfarenheter så går ditt tillfrisknande mycket fortare.

Men valet av min väg har också gjort att jag fått andra erfarenheter som har format mig. Jag kanske inte hade varit den jag är idag, om min väg varit lätt att gå. Men många av de erfarenheter jag fått skulle jag gärna varit utan, sådant som har slitit hårt på mitt huvud och min kropp. Men vem vet hur jag hade varit utan dem…

Nu är det du som har makten i dina händer, att fortsätta bygga på ditt liv på bästa sätt och att få ut så mycket som möjligt av det, så mycket du bara kan.

Tag chansen att lyckas, det är vi alla värda tycker jag. Ge inte upp om det känns motigt, du kommer ut ur mörkret mycket starkare och med mer erfarenheter än vad du hade när du började må dåligt.

Lycka till!

Text: Lisa Larsson
Foto: Lotta Tammi

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s