Ett hus för alla

Riksförbunden för social och mental hälsa (RSMH) Sunne bedriver ett flertal verksamheter från sitt hus på Furugatan 7. Man erbjuder tjänster som matservering, trädgårdstjänster samt olika arbetsmarknadspolitiska aktiviteter för ungdomar.

ASP Bladet och Mediagruppen Karlstad var och besökte RSMH Sunne för att dokumentera deras verksamhet samt fråga hur det går för dem.

Riksförbunden för social och mental hälsa finns i hela Sverige och bedriver på många olika sorters verksamheter för att hjälpa personer med psykiska och mentala problem. Man håller även utbildningar och gör informationskampanjer för att öka kunskapen och förståelse för mentala sjukdomar.

Vägen Vidare
I Sunne bedriver man ett projekt vid namn Vägen vidare, detta drivs med stöd av Allmänna arvsfonden och Socialstyrelsen. På plats i Sunne så drivs projektet av ett flertal mycket engagerade, riktiga eldsjälar, bland RSMH Sunnes medlemmar.

– Projektet heter Vägen vidare, och vi vill hjälpa människor som har hamnat utanför det sociala skyddsnätet, berättar Anita Johansson, för Mediagruppen Karlstad.

– Vi har de som tidigare levt på socialen som nu är anställda på lönebidrag, fortsätter hon sedan att berätta.

Engagemanget i Sunne har uppmärksammats i samhället och RSMH Sunne har fått flera nya medlemmar.

– Det är som i alla andra föreningar, svårt att få folk att vara delaktiga i föreningslivet, säger Mia Börjesson. Vi har många som kommer och besöker oss dagligen, även om inte alla 137 medlemmarna är här samtidigt, fortsätter hon.

För samhället
Många av tjänsterna som RSMH Sunne erbjuder är till för allmänheten, företag och andra organisationer. Lunchservering, är öppen för alla och besöks av många olika sorters människor, från pensionärer till de lokala ambulanssjukvårdarna. Har man av olika anledningar ingen möjlighet att komma till serveringen så kan man få maten utkörd, ända fram till dörren. Har man en trädgård som man inte kan, eller har möjlighet att ta hand om, så står RSMH Sunne till ditt förfogande.

Vad gäller trädgårdstjänster så är en av huvudpersonerna Olle ”Tomten” Brentmar.

– I de allra flesta fall så är det änkor, som sitter där med sin tomt.Gubben har gått ur livet och de kan inte längre ta hand om sin trädgård, berättar han för Mediagruppen Karlstadsreporter.

Man erbjuder hjälp med de flesta trädgårdstjänster, så som klippning av gräs, krattning och klippning av buskar.

– Många gånger så får vi då växter med oss tillbaks som de antingen donerar, ”jag vill att ni ska ha den här liljan från mig”, säger Olle Brentmar och brer på med värmländsk dialekt.

Växterna brukar allt som oftast få nytt liv vid RSMH Sunne, där de omplanteras i någon av de rabatter och trädgårdsanläggningar som omger huset.

– Runt omkring mat-servering som vi också har här, så har vi bara ätbara växter, blommor och kryddväxter, lägger Olle till.

Ungdomar? Varmt välkomna!
Det är dock inte bara personer med olika former av mentala eller neurologiska funktionshinder som kommer till RSMH Sunne. Även ungdomar är varmt välkomna dit. Två av de yngre personer som Mediagruppens reporter träffade var Kim Rasanen och Emil Stang, dessa två är nu fullt upptagna med att bygga upp ett musikstudio i husets källare, till glädje för alla musikintresserade ungdomar i Sunne.

– Vi vill ju att ungdomar ska komma hit och kunna spela in musik inom en snar framtid. Och inte bara sitta där uppe och spela biljard och tv-spel utan det ska vara mer som en utvecklad ungdomsgård, berättar Kim Rasanen.

– Jag har ju inte arbetat här jättelänge, men det ger mig anledning att gå upp ur sängen istället för att inte ha något att gå till. Man får mycket arbetserfarenhet här, mycket via serveringen, trädgårdsarbetet och städningen, säger Emil Stang.

RSMH Sunne samlar många olika personer från alla möjliga olika vägar och situationer i livet. Man ger alla dessa olika personer en möjlighet att delta, känna sig behövda och forma nya sociala kontakter. Olle Brentmar får avsluta med ett uttalande som sammanfattar arbetet som föreningen gör.

– Det mest givande med arbetet är att se ungdomar som jobbar med funktionshindrade människor, som verkligen uppskattar att vara här. När det inte bara handlar om hjälp, utan att det blir en personlig social kontakt som etableras. Det är någonting som saknas i samhället, och det gör vi riktigt bra här.

Text: Johan Holst

Mediagruppen Karlstads film om RSMH Sunne kan du hitta här:

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s