Ung Företagsamhet, bra för Värmland

Utifrån en idé från USA startades Ung Företagsamhet i Sverige på 1980 talet. I början arbetade man med sk. miniföretag i skolorna. Idag finns UF över hela landet och engagerar tusentals skolungdomar.

Ung Företagsamhet, UF, är en rikstäckande och ideell förening med över 20 000 skolelever som är medlemmar i sammanslutningen. I Värmland är medlemsantalet 1 000 st. Det är framför allt gymnasieungdomar som deltar och verksamheten går ut på att skoleleverna får lära sig att starta, driva och avsluta ett företag under ett läsår. Det UF vill hjälpa till med är att skapa företagsamma ungdomar som kan utveckla förmågor som är viktiga på längre sikt. Till exempel att våga tro på sig själv.

– Det är 15 kommuner i Värmland som är med och ger bidrag till UF. Fem personer är anställda i hela Värmland och de är placerade i Karlstad, säger tillförordnade regionchefen för Ung Företagsamhet i Värmland Henrik Degert Berg.

Många elever kommer i kontakt med UF-företagande i samband med att man läser kursen entreprenörskap. På skolorna utbildar Ung Företagsamhet lärarna som i sin tur undervisar eleverna i att starta företag. Det finns 300 UF företag i Värmland i år.

UF får pengar av EU genom ett interregionalt projekt som drivs tillsammans med UF Dalarna och Ungt Entreprenörskap i Norge. Från Norge är det Hedmark- och Akershus Fylke som deltar i projektet. Region Värmland är också med och finansierar verksamheten. 2010 startades projektet och det avslutas 2013. Det man gör inom EU projektet är att anordna seminarier för lärare och att hjälpa till med att underlätta kontakter mellan Värmland, Dalarna och Norge.

Enligt en studie som docent Karl Wennberg på Handelshögskolan i Stockholm har gjort var det 20 procent mer sannolikt att före detta UF elever startade eget företag i vuxen ålder, än personer som inte har den bakgrunden. Av eleverna i gymnasieskolan är det 60 procent kvinnor som är med och deltar i kurserna.

– 30 procent av eleverna kommer från yrkesförberedande program, att öka deltagandet av dessa elever är viktigt, menar Henrik.

UF ger upphov till nya produkter och tjänster
En produkt som kommit fram tack vare UF är ett lock för matförpackningar. De Värmländska UF företagen har fått bra placeringar i UF SM som i år avgörs i maj.

– Det UF hjälper till med är att få ungdomarna att vågar starta företag efter skolan, som innebär att man vågar göra något, det handlar inte om hur smart man är. Den personliga utveckling som eleverna genomgår påverkas av att de får jobba med verkligheten och att de måste fatta egna beslut och värdera information, avslutar Henrik.

Ett företag som tre pojkar från hockeygymnasiet i Grums har startat heter Media Outlet. De säljer 40 olika tillbehörsprodukter till mobiltelefoner och datorer. Deras företag marknadsförs via nätet och all handel sker också där, och deras försäljning riktar sig till hela Sverige. De har ungefär tio order per dag. Företaget har alltid fått stöd och vägledning från Ung Företagsamhet och de skall vara med i UF SM och tävla i klassen för bästa monter.

Ett annat företag består av fyra flickor som läser ekonomilinjen på John Bauer gymnasiet i Karlstad. De har startat företaget Super Bra som säljer en sport bh som är vattenavvisande, vilket gör att man kan ha mobiltelefonen i den. Från en återförsäljare i Oslo köper de in bh:ar och vill etablera den i Sverige. Super Bra gör reklam på nätet och på mässor och produkten har sålt väldigt bra. På UF SM tävlar de i klassen för bästa monter. Det var efter egna erfarenheter från den egna träningen som de kom på idén till den praktiska b-h:n.

Tjejerna i Super Bra säger att Ung Företagsamhet har varit positivt erfarenhet för dem. De har växt som människor, lärt dem att ta ansvar och fått dem att våga mera. De vill uppmana alla att starta ett företag. Företagande är något de fyra flickorna vill arbeta med i framtiden men kanske inte just med Super Bra.

Text: Olle Stagnér
Foto: Lotta Tammmi

Kurserna är upplagda på följande sätt:

Steg ett innebär att få fram en affärsidé, vad man vill göra för något. Ofta är det skolprogrammet som man läser som ligger till grund för företaget man vill starta. Det vanliga är att det är tre till fyra personer i företagen.

I steg två skall man ta fram en affärsplan, det vill säga en handlingsplan för hur man skall jobba för att nå företagets mål.

I steg tre skall eleverna genomföra sin affärsidé, där är marknadsföringen en viktig del. Tillverkning och försäljning ingår också i detta steg.

Steg fyra innebär att de avvecklar sitt företag.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s