Na’vi – Ett nytt Esperanto?

– Ge mig ett nytt språk! Regissören James Cameron kom till Professor Emiritus Paul Frommer med tjugotalet ord han hade skapat. Tanken var att de skulle ingå i hans nya film ”Avatar”, som utspelar sig på planeten Pandora. Språket skulle talas av invånarna där.

Sagt och gjort, Frommer konstruerade språket Na’vi till filmen Avatar utifrån de givna förutsättningarna som Cameron hade ställt som krav; det skulle inte påminna om något existerande språk, inkludera de första tjugotalet ord och vara möjligt att lära sig att tala och skriva.

Språket är logiskt uppbyggt. Till exempel heter syskon tsmuk, feminina substantiv får ändelsen -e, alltså blir syster tsmuke; maskulina substantiv slutar på -an, så bror blir tsmukan.

I likhet med till exempel latin är inte ordföljden rak, utan väldigt fri. Meningen ”Oe kame nga” betyder både ”Jag ser dig” och ”Du ser mig”. För att markera vem som ser vem får pronomena olika ändelser. Så ”Jag ser dig” blir ”Oel kame ngati” Om jag fylls av glädje när jag ser dig, kan ett infix användas och då blir meningen ”Oel kame ngati”. ‘< > kan användas för att visa var infixet placeras och underlättar för nybörjare. Annars blir meningen Oel kameie ngati. Ett annat infix är <ìy> och är futurum, så Oel kyameie ngati betyder Jag ska bli glad att se dig eller enklare uttryckt Det ska bli kul att ses.

Avatar the movieMörkläggning?
Från början höll Frommer grammatiken hemlig, men det stora antalet som visade intresse för både filmen och språket gjorde att den släpptes fri, till stor glädje för alla intresserade. Det roliga är att olika länders Na’vitalare tycker att språket påminner om något annat, okänt språk. Frommer själv säger att han hade Maori i tankarna när han konstruerade det.

Internet är fullt av olika sidor, läromedel, ordböcker och hjälpmedel för grammatisk förståelse. I väntan på Avatar 2, som beräknas vara klar till julen 2014, är det en lite avvaktande stämning, men förväntningarna lär bli större när filmen närmar sig premiär. Spekulationerna kring handlingen pågår för fullt. Redan från början, när första filmen kom aviserades dessutom Avatar 3.

Medan det likaledes konstruerade språket Esperanto förlorar i popularitet och utövare, vinner Na’vi allt fler anhängare och intresserade världen över. Så, frågan ASP Bladets reporter ställde sig i rubriken känns väl befogad. Är Na’vi på väg att bli ett nytt Esperanto? På Na’vi’s forum, mailar folk från hela världen om problem de stött på när de lär sig språket, olika grammatiska spörsmål tas upp. Frommer har en egen bloggsida där han diskuterar nya ord och förändringar i grammatiken. Han är även aktiv på Na’vi’s forumsida. Det är möjligen en utopi, men tänk om Na’vi skulle bli ett nytt FN-språk!? Tanken svindlar.

Text: Liselotte Frejdig

För den som vill veta mer, rekommenderas sidan http://www.learnnavi.org. Där finns ordböcker, kurser, grammatik, hur siffrorna fungerar, ett diskussionsforum, länkar till andra sidor och mycket annat.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s