Aspergers Syndrom, HSP och Introvert

I dagarna har boken ”Introvert : Den tysta revolutionen” av Linus Jonkman utkommit. I den tar han upp det positiva med att vara en introvert personlighet. Ända sedan Carl Gustav Jung lanserade begreppen introvert och extrovert personlighet har introverta levt i bakgrunden och i dag antas de vara cirka 25 procent av befolkningen.

Undertecknad har tidigare skrivit en artikel om Highly Sensitive Person i ASP Bladet (nummer 2/2013) och när jag läste om introverta i en ny bok på Expressens kultursida (5/5 2013) föll ytterligare några bitar på plats. Eftersom undertecknad fann många likheter resulterade detta i en mailkonversation med författaren Linus Jonkman.

Varför har du valt att lyfta fram just introverta?
– Jag anser att det är en missförstådd personlighetstyp. Att omvärlden och de extroverta blir lite mer medvetna om hur vi fungerar är ju klart trevligt, men framför allt vill jag att introverta ska förstå sig själva bättre. Jag har flera gånger fått respons från de som läst min bok som tidigare i tysthet undrat om det varit något fel på dem eftersom de inte gillat att mingla och att de ofta varit dåliga på att ta plats.

– Forskning som gjorts av amerikanska forskare visar att cirka 70 procent av de som är Highly Sensitive Person, även är introverta. Resterande trettio procent är till största delen extroverta och en liten andel är ambiverta, alltså både intro- och extroverta. Det finns många likheter, men även skillnader. Enligt Jonkman är typiska Highly Sensitive Persondrag öppenhet för intryck, noggrannhet, fantasi, låg stresströskel och stark empati.

Jonkman uppger att blyghet ofta förväxlas med introversion i vår kultur. Även tystlåtenhet och ensamhet är lätta att förväxla med detta.

Kan du kort förkara skillnaderna?
– Blyghet är inte en introvert egenskap, även om många tror det. Det går att vara både extrovert och blyg. Är du introvert är du inte speciellt intresserad av att figurera i sociala sammanhang med andra människor. Är du blyg, är du rädd för att vistas bland andra människor, vilket är en stor skillnad.
Tystlåtenhet blandas nu för tiden lätt ihop med osäkerhet. När chefen ger en utmaning är det lätt att tro att den som svarar först är bäst lämpad att anta utmaningen. Vi förväxlar ‘rätt agerande’ med ‘snabb respons’. Denna tystlåtenhet blandas också lätt ihop med att tro att personen är negativ. När chefen frågar: Vad anser du om detta? Om personen då funderar på saken, tas detta som att personen är negativ, trots att hon/han inte öppnat munnen.

Enligt Jonkman är ensamhet ett ord som även det lätt missförstås på svenska. I engelskan finns ‘lonliness’, som betyder ensam, samt ‘solitude’ som är självvald ensamhet. Eftersom ensamhet på svenskan är ett negativt laddat ord, uppfattas det negativt att säga sig vara ensam.

Linus hoppas att det kommer att ske en tyst revolution, som inte handlar om att stå på barrikaderna, utan i stället att samhället blir bättre på att se alla ‘fina’ egenskaper introverta har.

Han säger att det är svårt att inte fundera över varför mamma natur gör oss till extroverta, Highly Sensitive Person, introverta, ambiverta etcetera. Varför är inte alla extroverta? Biologen Elaine Aron, som även myntade begeppet Highly Sensitive Person, har sagt att evolutionen gillar att fördela risker. I och med att det finns olika personlighetstyper ger det gruppen olika styrkor. Enligt Aron gör denna blandning att vi får de som är nyfikna, reaktiva och spontana, vilka är de extroverta; de som är reflekterande, avvaktande och försiktiga, vilka är de introverta. De människor som är Highly Sesitive Person tillför ytterligre gåvor till gruppen. Kort sagt,mamma natur gillar mångfald!

Text: Liselotte Frejdig
Foto: Lotta Tammi

Källor:
Linus Jonkman, ‘Introvert : Den tysta revolutionen’ Bokförlaget Forum, 2013
Svenska Dagbladets I dagsida 27 augusti 2012

Gemensamma drag hos både Highly Sensitive Person och introverta är:

Känslighet för stimuli och lätt för att uppleva stress och distraktion.

Blir inte uttråkad så lätt, utan hittar glädje även i små saker.

Utmattas av kontakt med människor.

Stort fokus på kvalitet och detaljer.

Tänker länge, gillar inte att fatta snabba beslut.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s